Держагентсво інфраструктурних проектів без конкурсу замовило фірмі «Українські системні інновації» 220 комплексів автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху на 180,4 мільйона гривень. Закупівлю за переговорною процедурою замовник пояснив відсутністю конкуренції. Як з’ясували журналісти, фірму «Українські системні інновації» очолює Данило Ферлій. Він був помічником екснардепа від «Батьківщини» Владислава Бухарєва, якого у квітні поточного року призначили радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на систему публічних закупівель Prozorro.

Відтак, вартість одного програмно-апаратного комплексу, згідно з договором, складає 820 тисяч гривень. Як зазначає видання, ці комплекси в денних та нічних умовах розпізнають номери України, ЄС, РФ, Білорусі, Молдови на швидкості до 240 кілометрів на годину та на відстані 20-50 метрів.

Як з’ясували журналісти, компанія «Клансістемс» поскаржилася до Антимонопольного комітету (АМКУ), вимагаючи скасувати закупівлю через застосування переговорної процедури. Та згодом, як зауважує видання, фірма вирішила відкликати свою скаргу. Її представники на засіданні АМКУ визнали, що комплекси, які хотіла запропонувати «Клансістемс», в МВС іще не протестували. Тому запропонувати їх на цю закупівлю компанія не може.

Натомість обладнання «Українських системних інновацій» перевірку Міністерства внутрішніх справ нібито пройшло. За даними видання, представники громадської організації «Ліга антитрасту» надіслали в Держадутислужбу заяву щодо цього тендеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд конфіскував заставу екскерівника підприємства МВС «Форт»

Столичні «Українські системні інновації», як пишуть «Наші гроші», належать киянину Ігорю Ільєнку та ТОВ «Інформаційне агентство Трафік Інфо», яким послідовно через ТОВ «Оллі Транс» і ТОВ «Оллі Інвест» володіють Катя Фокіна, Максим Хімченко і кіпрська компанія «Галаксус Ентерпрайзіз Лімітед». Максим Хімченко є автором патенту на «Комплекс відеофіксації транспортних засобів з розпізнаванням номерних знаків та перевіркою за пошуковими реєстрами “Відеоконтроль-Рубіж”», який належить згаданій фірмі «Оллі Транс». Саме ці комплекси ДАІ закуповувала в «Оллі Транс» за часів президентства Віктора Януковича.

Також «Оллі Транс» володіє патентом на «Спосіб реєстрації руху транспорту» шляхом передачі даних із відеокамер і дорожніх сенсорів в Інтернет у режимі реального часу.

Директором «Українських системних інновацій» є Данило Ферлій, який був позаштатним помічником нардепа від «Батьківщини» Владислава Бухарєва. Останнього президент Володимир Зеленський призначив головою Служби зовнішньої розвідки в червні 2019 року.

Бухарєв обіймав цю посаду до вересня 2019 року, доки його не було призначено першим заступником голови СБУ – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (так званого «управління «К»). Із цієї посади його звільнили у листопаді 2019 року. Тоді ж він став генерал-полковником. А в квітні 2020 року його призначили радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Владислав Бухарєв, який усе життя працював у держструктурах, а його дружина Олена — вчителька російської мови та світової літератури в київському ліцеї, задекларував три квартири, великий будинок під Києвом та заощадження за кордоном. Також дружині Бухарєва належить квартира в Ялті.  Пізніше Бухарєв у відповідь заявив, що в його статках «нічого надприродного немає».