Компанія «Дейрінг Капітал» викупила нежитлові будівлі на ділянці площею понад 1 гектар у Києві й наразі оформлює право на будівництво там житлового комплексу. Співвласником фірми є колишній тесть одіозного заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова. Водночас раніше забудовувати цю ділянку планувала корпорація «Укрбуд», яку контролював екснардеп Максим Микитась. Втім, коли в останнього почалися проблеми із законом і його відправили в СІЗО, інтерес до цієї землі різко проявила новостворена «Дейрінг Капітал».
Зауважимо, що Татаров раніше очолював юридичний департамент «Укрбуду».

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із видання «Наші гроші».

Як повідомляє видання, восени 2017 року компанія зі структури «Укрбуду» уклала угоду з фірмою «Укропткульттовари», якій належали нежитлові будівлі на ділянці площею 1,34 гектара на вулиці Миколи Краснова, 33 у Святошинському районі Києва. Відповідно до договору, «Укропткульттовари» мала надати майданчик для забудови, а «укрбудівська» фірма — отримати дозвільні документи і виконати будівельні роботи.

Утім, як зауважує медіа, на початку жовтня 2019 року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру Максиму Микитасю в справі про аферу з квартирами для Національної гвардії. Того ж місяця апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відправила екснардепа в СІЗО.

Наприкінці 2019-го «Укропткульттовари» вирішила розірвати договір із «Укрбудом», у квітні цього року Господарський суд Києва задовольнив цю вимогу.

А вже у червні власник нежитлових будівель продав їх фірмі «Дейрінг Капітал», яку було створено в жовтні 2019-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надійний професіонал Татаров

Як зазначає видання, після купівлі нерухомості «Дейрінг Капітал» одразу ж почала оформлення оренди ділянки швидкими темпами.

Так, 20 липня було зареєстровано проєкт рішення Київради про передачу ділянки на вулиці Краснова, 33 в оренду «Дейрінг Капіталу» на 10 років для будівництва житлового комплексу. І вже 24 вересня цей проєкт внесли в порядок денний засідання Київради. Однак, тоді за нього не проголосували.

Зауважимо, що третиною частки в статутному капіталі «Дейрінг Капітал» володіє Олександр Павлушин — це колишній тесть Олега Татарова, якого у серпні цього року президент Володимир Зеленський призначив заступником керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. Він відповідає за правоохоронний напрямок. У своїй останній декларації у серпні цього року Татаров вказував дружину. У них є двоє спільних дітей. Утім, як свідчить офіційний портал «Судова влада України», у березні цього року Деснянський райсуд Києва розірвав шлюб між подружжям. Це сталося вже після того, як Олександр Павлушин став співвласником «Дейрінг Капіталу».

Земельна ділянка, яку замість «Укрбуду» хоче забудовувати фірма тестя Татарова. Фото «Наші гроші»

Хто такий Татаров?

За часів президентства Януковича Олег Татаров у 2011-2014 роках був заступником начальника Головного слідчого управління МВС, був одним з головних спікерів МВС стосовно Майдану. Він публічно виправдовував дії силовиків під час Революції Гідності.

Зокрема, він припускав, що побиття тодішньої активістки й журналістки Тетяни Чорновол могло бути її ж провокацією. Також він заявляв, що викрадення іншого активіста — Дмитра Булатова — могло бути інсценізованим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський призначив речника МВС часів Януковича Олега Татарова членом ради з питань антикорупційної політики

У найкривавіші дні Майдану Татаров стверджував, що «працівники міліції не використовували вогнепальної зброї». Також він запевняв, що дехто із загиблих мітингувальників мав поранення в потилицю, що начебто може свідчити про те, що стріляли в них люди, які були поруч — а не міліціянти.

Олега Татарова звільнили з МВС невдовзі після Майдану — 4 квітня 2014 року наказом міністра Авакова. Утім, згодом Окружний адмінсуд Києва скасував цей наказ. Як з’ясувалося, у ході розгляду цієї справи МВС не надало документів, які вимагав суд. Зокрема й сам рапорт Татарова.

Неоголошена підозра у справі «Укрбуду»

Як повідомляє видання «Українська правда», 2 грудня НАБУ заявило, що Офіс генерального прокурора перешкоджає в оголошенні підозри Олегу Татарову у справі про розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії, де суму збитків оцінюють у 81 мільйон гривень. Будівництво вела компанія «Укрбуд» Микитася. Детективи мали намір оголосити підозру Татарову в причетності до фальсифікації експертизи.

У НАБУ зазначили, що ввечері 1 грудня «генпрокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто всупереч вимогам КПК, змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні».

Через це детективи НАБУ та прокурори САП нібито не змогли повідомити про підозру Татарову в передбачені законом терміни.

Робота й нерухомість в «Укрбуді»

Зауважимо, що після звільнення з МВС й до літа 2017 року Татаров очолював юридичний департамент «Укрбуду». Також, принаймні до січня поточного року він захищав у суді гендиректора компанії «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороду, якого у травні минулого року детективи Національного антикорупційного бюро затримали за підозрою в оборудках із житлом для Національної гвардії.

Судячи з декларації Татарова, він володіє трьома об’єктами нерухомості у житловому комплексі бізнес-класу під назвою «Парк-хол Горький» від забудовника «Укрбуд». Так, у 2018 році він став власником нежитлового приміщення на понад 30 квадратів та двох машиномісць у цьому комплексі. Розміщений він у центральній частині столиці, в Голосіївському районі. Нині квадрат житлової площі там продають в середньому за ціною від 1,5 до 3 тисяч доларів.

Робота на Портнова й Новинського

Після звільнення з МВС Татаров як адвокат захищав кількох одіозних проросійських політиків. Зокрема, народного депутата Вадима Новинського та ексзаступника голови адміністрації Януковича — Андрія Портнова.

Також, як ми дізналися, Олег Татаров був адвокатом підозрюваного в державній зраді колишнього кримського судді Валерія Чорнобука — який, за версією слідства, після окупації Криму Росією допомагав місцевим судам перейти на роботу за російськими законами.

Історія з комуналкою

У жовтні 2017 року Деснянський районний суд Києва видав наказ стягнути з Татарова майже 28 тисяч гривень на користь «Київенерго» за комунальні послуги. Щоправда, ексміліціянт оскаржив це рішення, зауваживши, що в нього відсутня заборгованість. І в квітні 2018 року суд скасував цей наказ. Захисниця Татарова у суді заявила, що комунальники неправильно нараховували заборгованість, оскільки у боржника начебто була оформлена субсидія. Представників «Київенерго» на тому судовому засіданні не було.