Попереднє керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) не передало близько 70 актів перевірок декларацій, у яких йшлося про незадекларовані активи держпосадовців на 900 мільйонів гривень.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на наш запит.

Агентство зазначило, що передало всі матеріали до правоохоронних органів — Національного антикорупційного бюро, Нацполіції та Державного бюро розслідувань. «У тому числі були направлені матеріали перевірок декларацій народних депутатів та високопосадовців», — повідомили нам у НАЗК.

Зокрема, матеріали стосувалися низки колишніх нардепів. До прикладу, це члени депутатської групи «Партія “Відродження”» у восьмому скликанні Станіслав Березкін, Геннадій Бобов, Дмитро Святаш та Євгеній Гєллєр.Також НАЗК перевіряли Вячеслава Богуслаєва — ексрегіонала, парламентаря 8 скликання від групи «Воля народу», та двох екснардепів від «Опозиційного блоку» з Юрія Воропаєва та Вадима Новинського. Останній працює в Раді й у цьому скликанні — як самовисуванець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК просить закрити справи щодо Гладковського, Шуфрича, Тупицького й Новинського: наслідок рішення Конституційного суду

Також незадеклароване майно помітили у двох народних депутатів 8 скликання з «Блоку Петра Порошенка» — Вадима Нестеренка та Володимира Мельниченка. Окрім цього, матеріали НАЗК стосувалися також ексдепутата від «Народного фронту» Євгена Дейдея та Сергія Скуратовського з «Радикальної партії Олега Ляшка».

Порушення помітили й в інших держслужбовців. Зокрема, чинне керівництво НАЗК передало акти щодо незадекларованих активів колишнього заступника голови Державної архівної служби Ігоря Бондарчука, судді Львівського апеляційного суду Олесі Дякович, першого заступника голови Полтавської облради Євгенія Холода та першого заступника голова Херсонської облради (7 скликання), ексголови Білгород-Дністровського Алли Гінак тощо.

Нагадаємо, Начальник департаменту кіберполіції Олександр Гринчак вимагає в Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) зобов’язати Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) знищити всю інформацію, яку відомство зібрало шляхом моніторингу способу життя кіберполіцейського. Також Гринчак оскаржує законність самої процедури моніторингу способу життя, а ще рішення Нацагенства про повну перевірку його декларацій.