Адміністрація державної прикордонної служби закупить 10 вантажних автомобілів за 12,9 мільйонів гривень. Переможець у тендері — компанія «Спец-Ком-Сервіс», яка фігурує в щонайменше двох кримінальних провадженнях.

Повідомлення про намір укласти договір із компанією вже опубліковано в системі державних закупівель ProZorro.

«Спец-Ком-Сервіс» має до грудня цього року поставити прикордонникам 10 вантажних автомобілів для перевезення щонайменше 17 людей із запасними колесами, автомобільними аптечками та вогнегасниками.

Єдиним конкурентом «Спец-Ком-Сервісу» був «Виробничий комплекс «Автотранспортник», який запропонував на понад 1,5 мільйона гривень менше. Однак цю пропозицію в Держприкордонслужбі не прийняли, оскільки фірма не надала сертифікати якості пропонованих автівок.

Компанія «Спец-Ком-Сервіс» працює 11 років, її зареєстровано в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом. Засновниками фірми є Михайло Городових із Черкащини і директор Сергій Калюш із Вишневого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Стіна»: прикордонники за півмільйона обіцяли допомогти фірмі-будівельнику

У 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, які нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. За версією слідства, компанія могла виплачувати хабарі посадовцям Нацгвардії за обрання їх переможцями. Як повідомляють «Наші гроші», в межах цієї справи у 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році — до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.

Також зазначимо, що «Спец-Ком-Сервіс» фігурує в ще одному кримінальному провадженні від 2016 року щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. За версією податкової поліції, «Спец-Ком-Сервіс» була однією з компаній, через яку низка підприємств ухилялася від сплати податків, створюючи фальшивий податковий кредит. Правоохоронці зазначали цю компанію як таку, що має «ознаки фіктивності».

Нагадаємо, реконструкцію госпіталю Державної прикордонної служби у Києві замовили фірмі, яка фігурує у справі про будівництво на Одещині школи за завищеними цінами. За версією правоохоронців, компанія «Естм-Буд» завищувала ціни на деякі будматеріали у 10 разів.