На діяльність Державного бюро розслідувань (ДБР) у наступному році передбачили близько 2,5 мільярда гривень. Це на 1 мільярд більше, ніж цьогоріч — і вдвічі більше, ніж минулого року. Однак правоохоронці зазначають, що тепер 2,5 мільярда їм недостатньо й просять 2 мільярда гривень додатково. В основному їх планують витратити на зарплати — а також на обладнання, інвентар, автомобілі, оплату послуг та реконструкцію приміщень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із бюджетного запиту, оприлюдненого на офіційному сайті ДБР.

Як ідеться в документі, у 2021-му на роботу держбюро в бюджеті передбачили майже 2,5 мільярда гривень. 80% від цієї суми складають зарплати й податки. Решту запланували витратити на будівництво і реконструкцію приміщень, спецтехніку та спецзасоби, обладнання, інвентар, меблі, охорону та прибирання приміщень та інтернет.

Водночас у відомстві вважають, що цих коштів їм буде недостатньо. «Граничний обсяг видатків на 2021 рік у розмірі 2 мільярди 484 тисяч 078 гривень забезпечує мінімальну потребу ДБР лише на 55,3%», — кажуть вони.

Фактична потреба у фінансуванні, на думку ДБР, складає майже 4,5 мільярда гривень — абож утричі більше, ніж у 2020-му році. У відомстві зауважують, що окрім функціонування центрального апарату й семи територіальних управлінь, у наступному році вони планують створити Інститут підготовки кадрів та Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Із 2 мільярдів гривень, які Держбюро просить додатково, 1,5 мільярда має піти на зарплати і сплату податків. Також вони попросили 71 мільйон гривень на купівлю автомобілів, 23,5 мільйона — на обмундирування, понад 9 мільйонів — на пальне, 8,8 мільйона — на боєприпаси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР придбає програмне забезпечення на 5 млн грн у фігуранта свого розслідування

Водночас у проекті бюджету на наступний рік для ДБР уже передбачили близько 90 мільйонів гривень на купівлю спецтехніки та спецзасобів, 31 мільйон — на придбання зброї.

Окрім того, ДБР додатково просить 88 мільйонів гривень на оплату послуг, серед яких купівлю програмного забезпечення на майже 30 мільйонів, протипожежної системи та системи відеоспостереження на 19 мільйонів. А також 69 мільйонів гривень на додачу до 231 мільйона, який заклали у бюджеті на будівництво та реконструкцію приміщень.

При цьому варто зауважити, що із понад 1 мільярда гривень, які ДБР отримало у 2019-му, відомство використало менше 80%.

Раніше «Слідство.Інфо» повідомляло про те, що Держбюро розслідувань замовило реконструкцію територіального управління у Києві за 77,5 мільйона гривень фірмі, яка раніше завищувала ціни на будматеріали під час ремонту лікарні.

Також ми розповідали, що фірма, яка фігурує в кримінальному провадженні НАБУ щодо розтрати бюджетних грошей, перемогла у двох тендерах ДБР на поставку техніки.