З липня 2019-го по липень 2020 року Україна втратила через податкові зловживання 650,06 мільйонів доларів нарахувань до держбюджету.

Про це йдеться в опублікованому нещодавно звіті міжнародної організації Tax Justice Network, передає Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Всього, зазначають фахівці, щороку через податкові зловживання у світі втрачають 427 мільярдів доларів. 245 мільярдів із цієї суми — це зловживання з боку транснаціональних корпорацій, а ще 182 — приховані через рахунки в так званих офшорних зонах прибутки заможних людей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $1,5 мільярда прибутку від експорту українського зерна “засіло” в офшорах — міжнародне дослідження

Як зазначають експерти, цьогоріч тема боротьби з податковими зловживаннями стала особливо актуальною, оскільки через втрачені бюджетні надходження в час пандемії COVID-19 страждає медична система. Тому суму збитків порівнювали з річними зарплатами медичних сестер. Всього, за підрахунками Tax Justice Network, збитки дорівнюють річній зарплаті майже 34 мільйонів медсестер у всьому світі, або приблизно одній зарплаті медсестри в секунду.

За 650 мільйонів доларів втрачених через податкові зловживання надходжень в Україні, відповідно до підрахунків експертів, можна було б на рік найняти на роботу 133 382 медсестер.

Скриншот зі звіту Tax Justice Network

«Пандемія викрила, що замість захищати добробут людей, серйозні кошти йдуть на викриття злочинців у податковій сфері», — каже виконавчий директор Tax Justice Network Алекс Бобхем.

Нагадаємо, в розслідуванні FinCEN ідеться, що за період президентства Петра Порошенка корпорація Roshen, яка йому належить, отримала від офшорної компанії Goldwest Investment на свій рахунок у Міжнародному інвестиційному банку 1,8 мільйона доларів.

Ілюстрація з commons.com.ua