Протягом 2015-2017 років з України в офшорні зони вивели 1,5 мільярда доларів прибутків від вітчизняного експорту пшениці і кукурудзи.

Про це йдеться у міжнародному дослідженні, яке всередині листопада заслухали депутати Європейського парламенту. 

Роботу проводила група фахівців на чолі із науковцем у сфері міжнародного оподаткування та ціноутворення Томмасо Фацціо. Дослідження здійснили за фінансування німецького уряду.

Наприкінці листопада презентація його висновків відбулася й у Києві, в Українському кризовому медіацентрі. У заході через відеозв’язок взяв участь і співавтор роботи Томассо Фацціо. 

У висновках експертів, який представили в Україні, написано: “Наші результати показують, що більша частина українського агроекспорту здійснюється через канали в низькоподаткових юрисдикціях (наприклад, Швейцарія, Нормандські острови Великобританії і Кіпр)”. За словами Томмасо Фацціо, існує ризик, що це робиться для того, аби уникнути сплати податків в Україні. 

“Як все це працює? В основі цього: якщо українська компанія продає товар напряму, скажімо, у Францію, то оподаткування буде вищим. Але якщо це відбуватиметься через країни — офшорні, напівофшорні зони, на кшталт Кіпру, оподаткування буде нижчим. Таким чином вони знижують ціни, за якими вони продають ці товари в Україні, штучно занижають, для того, щоб вони передалися юрисдикції з нижчим оподаткуванням”, зазначив дослідник під час брифінгу в Києві. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед публікацією Panama Papers юристи Порошенка просили вивести його з власників офшору

На думку фахівців, проблема полягає у тому, що податкова звітність експортерів сільськогосподарської продукції України не є загальнодоступною. Тому доволі складно визначити, скільки податків несплачено в Україні. 

“Наша оцінка потенційної зміни прибутку показує, що для експорту пшениці та кукурудзи, що становить близько 40% агроекспорту України, за період з 2015 по 2017 роки потенційно було переміщено близько 1,5 мільярда доларів”,  — зазначають в дослідженні.