Воєнізоване формування, пов’язане з екснардепом Семеном Семенченком, близько року охороняло державне «Центренерго», коли ним керував лояльний до Ігоря Коломойського менеджмент.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Солдати мільярдера».

Близько року тому офіс «Центренерго» переїхав зі столиці у ліс. А точніше, на колишню базу відпочинку у Козині під Києвом. Приблизно в цей час члени організації «Донкорп Україна», яку контролює Семенченко, почали охороняти цей об’єкт.

Як розповів «Слідству.Інфо» колишній «донкорпівець» Євген Сікора, десь навесні минулого року їх відвезли у на територію «Центренерго» в Козині. До охорони, з його слів, залучили близько 50 бійців «Донкорпу».

«Нам сказали: «Треба кудись їхати». Привезли в цей санаторій і розмістили в якомусь напівзруйнованому приміщенні. Сказали: «Чекайте, вам зараз привезуть ліжка, будете тут жити». Що очікується рейдерське захоплення. Типу, будемо охороняти», — пригадує Євген.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Воєнізоване формування Семенченка працювало в інтересах Коломойського

У  той період менеджмент держкомпанії вважали  лояльним до Ігоря Коломойського. Саме компанії з орбіти олігарха тоді  отримували найбільший зиск з діяльності «Центренерго».

«Слідство.Інфо» виявило договір на охорону, укладений між енергогенеруючою компанією та структурою Семенченка. Укладений він був наприкінці 2020-го.

Зауважимо, що місяць тому приватна компанія Семена Семенченка не пускала керівника Фонду держмайна на територію підприємства, блокуючи процес заміни менеджменту «Центренерго». Відтак для того, щоб потрапити на територію, Дмитру Сенниченку довелося залучати силовиків.

Врешті Сенниченку вдалося змінити керівництво. Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що держава повернула «Центренерго» під свій контроль.

Момент заходу керівника Фонду держмайна у супроводі силовиків на базу «Центренерго» в Козині. Знімок із відео на Facebook-сторінці Дмитра Сенниченка

Нагадаємо, що днями Служба безпеки України повідомила про припинення діяльності незаконної приватної військової компанії. Серед організаторів цієї структури слідство називає Семена Семенченка, а також «позаштатного агента Національного антикорупційного бюро» Євгена Шевченка. За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб. Під час обшуків правоохоронці вилучили кілька десятків одиниць зброї, 5,5 тисяч набоїв, фінансову документацію та чорнові записи.