Житель Мотижина Микола Литвиненко впізнав найманця з ПВК «Вагнера» Сєргєя Сазонова, який вчиняв воєнні злочини у складі російської окупаційної армії. Чоловік переконаний, що саме цей окупант застрелив його доньку Ярославу.

Про це йдеться в новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Де вбивали, там і жерли: в Мотижині люди жертви впізнали своїх катів».

Росіяни застрелили дитину Миколи в нього на очах тільки тому, що вона була одягнена в чорне. Микола та його дружина переконані, що їхню 41-річну доньку Ярославу застрелив російський найманець Сєргєй Сазонов. За даними українських правоохоронців, 34-річний Сазонов є представником так званої ПВК «Вагнера» — російської приватної армії, яка воює і вчиняє злочини по всьому світу. 

«Він (Сазонов – ред.) один з перших прибіг. От вони ідуть до нас, а я питаю: навіщо ви це зробили? А він мені відповідає (про чорний одяг — ред.). Якщо б це був не він, то він би не відповідав. Я так думаю, що стріляв саме він», — каже Микола. 

Сєргєю Сазонову 34 роки, він родом з російського Калінінграда. За інформацією українських правоохоронців та спецслужб, Сазонов є найманцем у тій самій ПВК «Вагнера». Там він служить на посаді водія командно-штабної машини. У своїх соцмережах публікує фотографії у військовій формі, а також фото з аеропортів.

Сєргєй Сазонов

Найманць ПВК «Вагнер» Сєргєй Сазонов

За словами Миколи Литвиненка, під час спілкування найманець Сазонов розказав йому, що воював у Сирії, Лівії, та у 2014-му році на Донбасі. 

Після вбивства доньки Миколу взяли в полон. Коли його вели вздовж позицій росіян, він впізнав ще одного ідентифікованого нами окупанта – сержанта 37-ї бригади Магомедмирзу Сулейманова. 

Під час підготовки цього розслідування, Офіс генпрокурора оголосив підозри вісьмом російським військовим за злочини, вчинені ними під час окупації Мотижина — їх обвинувачують за 14 епізодами. Більшість з цих окупантів раніше ідентифікували журналісти «Слідства.Інфо».