Представники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) виявили спробу підкупу голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченко. Колишній посадовець АТ «Миколаївобенерго» пропонував йому $100 тисяч доларів за призначення керівником підприємтсва.

Про це «Слідство.Інфо» дізналось із повідомлення на сайті НАБУ.

«Миколаївобленерго» входить до сфери управління Фонду держмайна, оскільки 70% його акцій — державні. Експосадовець компанії планував передати Сенниченкові гроші двома частинами: $50 тисяч до призначення й стільки ж — після. Сьогодні мало відбутись передання першого траншу. Під час спроби передати гроші чоловіка й затримали.

Як виявило слідство, щоб заохотити голову Фонду держмайна до участі в оборудці, затриманий обіцяв після призначення на посаду щомісячно віддавати Сенниченку по $200 тисяч — як частину свого «тіньового» прибутуку.

Проблеми на підприємстві й «керівник» Бабич

Прізвища затриманого в НАБУ не називають, однак відомо про конфлікт на підприємстві, який триває ще з початку року. У лютому Фонд держмайна звільнив із посади керівника підприємства Олега Сивака, призначив Сергія Кугатова. Однак останній приступити до виконання обов’язків не зміг, оскільки Сивак оскаржував своє звільнення в судах. І паралельно ввів у штатний розпис нову посаду — першого заступника директора, призначивши на неї Дмитра Бабича.

Наприкінці вересня Кугатов зміг почати виконувати обов’язки директора заводу. Він скасував зміни у штатному розписі й звільнив Бабича. Однак 8 жовтня, коли Сергій Кугатов мав прибути на підприємство, Дмитро Бабич із кількома невстановленими особами заблокував йому вхід і заявив, що керівником «Миколаївобленерго» є він. Мовляв, відповідне рішення прийняв Фонд держмайна. Утім, жодних документів, які б це підтверджували, він не надав.

Третя спроба підкупу

Досудове розслідування справи спроби підкупу голови Фонду детективи НАБУ почали у вересні цього року — за заявою самого Дмитра Сенниченка. Наразі, як повідомляють у НАБУ, це вже третя виявлена спроба підкупити голову Фонду держмайна. Дві попередні стосувались призначень на керівні посади в Одеський припортовий завод.