Жовтневий районний суд Харкова визнав винним державного реєстратора Валентина Зеленого, що він незаконно дозволив приватизувати приміщення, які належали Харківській міській раді. Їх загальну вартість оцінили у майже 4,8 млн грн. Державний реєстратор не визнав своєї вини та не сів у в’язницю, бо суд дав йому іспитовий термін. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

З 2021 року правоохоронці в Харкові розслідували виведення з державної власності майна на майже 4,8 млн грн. Йдеться про нерухомість, яка належала державі, але її незаконно приватизували у 2019-2020 роках.

Жовтневий районний суд Харкова визнав винним у цьому державного реєстратора Крисинської сільської ради Богодухівського району Харківської області Валентина Зеленого.

За версією правоохоронців, до Зеленіна чотири рази звертались невстановлені правоохоронцями особи, щоб перереєструвати майно з державної власності на приватну. Наприклад, у жовтні 2019 року його попросили приватизувати приміщення загальною площею 114,9 та 117,3 квадратних метрів. Підставою реєстрації був договір купівлі-продажу цих приміщень за 1999 рік, технічний паспорт та довідка щодо проведення інвентаризації.

Ці приміщення належали Харківській міській раді та їх вартість оцінили у 2,4 млн грн. Валентин Зелений вирішив, що наданих документів достатньо, щоб перереєструвати приміщення. Подібним чином приватизували будівлі площею 167,4 та 504,8 квадратних метрів, вартість яких оцінили у 2,37 млн грн

Перевірка від Міністерства юстиції України показала, що Зелений порушив Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», коли проводив перереєстрацію державного майна. Однак чоловік у суді не визнав своєї вини. Він вважає, що отриманих ним документів було достатньо, щоб приватизувати державне майно.

Суд призначив Зеленому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, заборони 2 роки займатись діяльністю, пов’язаною з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяженням. Також Зелений має сплатити 8500 грн штрафу. Але одночасно з цим суд звільнив його від відповідальності й дав 2 роки іспитового строку.

Вирок суду можна оскаржити до 24 січня 2024 року. 

Читайте також: У Харкові демонтаж частини пошкодженої багатоповерхівки доручили новоствореній фірмі. З держбюджету виділять 17 мільйонів гривень