Пам’ятаєте відео, яке набрало тисячі переглядів в інтернеті, на якому спецпризначенці підіймають прапор в окупованому Зайцево? Це були бійці тієї самої легендарної бойової групи «Марата». Про цю подію, у День прапора, згадав навіть сам Президент України Петро Порошенко.

vygnanci_screen-1«Раніше бійцями Сил спеціальних операцій Збройних сил України було піднято наш прапор над селищем Зайцеве на околиці  Горлівки. Це все кроки до повернення нашого українського прапора на Донбас.»

Сьогодні ці прославлені солдати опинилися на вулиці без житла, грошей і документів.

Після більш ніж року участі в добровольчих батальйонах, ці загартовані бійці підписали контракт зі Збройними Силами України і стали бійцями 73-го Морського центру Сил Спеціальних Операції. Але через вісім місяців у зоні АТО, військовослужбовців без жодних пояснень виводять з позицій.  Командир групи Володимир «Марат» Ульянов розповідає, що могло стати причиною їхнього виведення:«Во время одного из выполнений боевого задания, мы столкнулись с тем, что некоторые офицеры занимаются контрабандой. И довольно таки в больших объемах. Это была контрабанда золота.»

vygnanci_screen-2Володимир «Марат» Ульянов – військовослужбовець ВЧ2492

Волонтер Андрій Захаров  знайомий з діяльністю групи «Марата» на передовій. Він пояснює чому командування зацікавлене позбутися досвідчених бійців: «Такие группы не нужны. Они очень независимы, они мобильны, они много знают. А тем паркетным генералам, которые сейчас у нас правят балом, они очень неудобны, потому что они являются источником информации. Поэтому тот факт, что их вывели как подтверждение того, что ребята действительно боролись с контрабандой.»

vygnanci_screen-3Бійців «Марата» вивели до пункту постійної дислокації їх військової частини, що базується в місті Очакові. По прибуттю, хлопців розмістили у приміщення із, м’яко кажучи, антисанітарними умовами.

«На 11 чоловік виходило 2 кімнатки по 6 квадратних метрів, не було санвузла де б можна було поголитися, помити руки, почистити зуби» – каже солдат Микола Сивирин.

«Це був такий будиночок невеличкий, де пліснява, грибок, своя екосистема не побоюсь цього слова. Вона була скрізь. На подушках, стінах, на нашому одязі через декілька днів» –додає інший боєць Данило Турчин –  «Почались проблеми зі здоров’ям. У когось таксидермія, у мене, як тепер є заключення військового шпиталю, бронхіальна астма розвилась внаслідок антисанітарних умов. За 4 місяці в Очакові мені зламали здоров’я та зробили мене інвалідом. Я тепер все життя буду жити з балончиком.»

vygnanci_screen-4За словами бійців, в зоні АТО на передовій, умови були кращі за ті в які їх розмістили в казармі. Тоді вони звернулися до командира частини Едуарда Шевченка.  Після численних скарг, хлопців все ж переселили в намет. Щоправда ні чим не кращий за попереднє приміщення.  «Командир частини наказом нас виселив з того будиночка. І запхнув до чудної палатки, яка вся в дірках, повністю. І знову наш улюблений грибок там був. Від нього нікуди не дітися.» – продовжує Данило Турчин. 

vygnanci_screen-5Та нестерпними для спецпризначенців були не лише умови проживання. «Умови проживання – це само собою. Але відношення до нас цієї частини… Відкриті їхні проросійські налаштування. Коли мені, людині з Луганська, заявляють, що я собака і предав свій народ.» – каже Турчин. «Ми кажемо: – Пустіть нас в АТО! – Ви шо спішите на схід наших братів вбивати?» – додає солдат Микола Сивирин.

Військовослужбовці знову і знову зверталися до Генерального штабу та військової прокуратури. Врешті-решт командування частини просто викидає хлопців на вулицю.

vygnanci_screen-6Ось та сама військова частина номер 2492 в Очакові, саме сюди керівництво не впускало військовослужбовців два місяці. «Ми приходимо, у військову частину нас не пускають. Пару днів жили на пляжі, бо місця не було в готелі, потім зняли готель, жили в готелі.» – розповідають солдати. Зрештою бійцям видали обхідні листи. І запевнили, що вони отримають повний розрахунок. Та поглянувши на свій фінансовий атестат, солдати побачили, те що в ньому зазначено про здійснення повного розрахунку, було неправдою. І відмовилися  приймати їх.

«Ми будемо готувати документи до суду, щоби оскаржувати протиправні накази керівництва військової частини і відповідно стягувати на користь військовослужбовців гідну, заслужену ними грошову допомогу.» – каже адвокат Микола Ореховський.

Численні скарги та звернення до військової прокуратури дали свої результати. Трьом офіцерам, які були відповідальні за нелюдські умови проживання судом призначено по добі гауптвахти та штраф близько 300 гривень. Та якби це хоч якось вплинуло на ситуацію. Попри ті проблеми, що спецпризначенці вже мають, керівництво штабу відмовляється визнавати, що бійці провели 8 місяців на передовій. Заявляючи, що їх там не було.

vygnanci_screen-8Слідство.Інфо намагалося поспілкуватися з командуванням бійців. Але з військової частини до нас так ніхто і не вийшов. На офіційний запит, який самі представники командування попросили нас надіслати, відповідь зрештою, вони так і не дали.

Тим часом бійці вже з липня місця оббивають пороги кабінетів високопосадовців в пошуках правди та відновлення справедливості. «УБД немає, нам відмовляються давати навіть довідку про участь в зоні АТО, в антитерористичній операції. Дайте мені оцей от папірець, який я заслужив. Віддайте мені мої гроші.» – розповідає Данило Турчин.

Щонайменше, половина спец призначенців з групи «Марата» – це жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. На сьогодні у бійців проблеми з житлом, грошима,  харчуванням і здоров’ям.  І таке ставлення командування, в багатьох охочих вбиває бажання підписувати контракт зі Збройними силами України. Нажаль, тилові офіцери часом ефективніше за ворога можуть знешкодити досвідчених бійців.

ОЛЕНА КОЗАЧЕНКО, Слідство.Інфо