Затока, Одеська область. Тисячі відпочивальників щоліта заповнюють її пляжі та численні бази відпочинку. Про таку туристичну навалу місцеві підприємці та політики раніше і не мріяли.

Олександр Лієв, голова Асоціації індустрії гостинності України, експерт з туристичного бізнесу, каже:

«Сама інфраструктура Затоки не готова була до такого зростання туристичного потоку і цей потік некерований, непідготовлений, то цей потік може спричиняти величезні проблеми для комунальної структури, для економіки, навіть».

В останні декілька років на золотих пісках спалахнула справжня війна за землю.

Леонід Довганюк, колишній директор бази відпочинку “Зорі Тирасполя” – два роки тому селищна рада Затоки не продовжила йому оренду землі і передала базу охоронній фірмі, начебто на зберігання:

«Рейдеры, конечно, захватили нашу базу. Была сначала охранная фирма «ЮГ». Эта  фирма, которая якобы охраняет. Но эта фирма не охраняет. Эта фирма полностью разграбила имущество нашей базы. Они крали все, что можно было красть, это такая охрана».

Останній рік він оббиває пороги судів і скаржиться, що «охоронці» розікрали майно, що колись знаходилися на базі: «Только выставили, уже на другой день кондиционеры украли и все, и тогда пошли… Кондиционеры, холодильники, телевизоры, где-то в пределах до 800 тыс. грн. нанесли ущерб».

Аби з’ясувати позицію місцевої влади у історії із розграбованою базою відпочинку, ми зустрілися із  Василем Звягінцевим, уже відстороненим головою селищної ради. Він розповідає, що спочатку сумнівів не було, але потім виявилося, що більшість документів були підробні:

«Это молдавская база отдыха… Получилось так, что Молдавия ему не дала имущество это и на него начали претендовать… Получилось, что его отняли и дали нам на хранение, я вызвал юристов, они мне говорят, там какая-то фирма будет сама охранять. Я говорю – только без права жительства, только охрана. Меня заверили, что так оно и будет. И после этого, что там получилось, я не могу вам сказать.

– Ну, Вам не було підозріло, що фірма хоче безкоштовно просто охороняти?

– Нет, ну конечно, было подозрение. Почему я и заставил юристов своих проверить, еще раз проверить, и юристы проверили эти документы и фирмы, и то, и другое, и третье, все документы были проверены. И там не было никакого подозрения о подделке. Это сейчас выясняется, что там и там, и там есть нарушения в оформлении».

Лише минулоріч вогонь охопив 12 баз у курортному селищі Затока.

Леонід Довганюк проводить нас вздовж спалених баз і каже, що те саме хотіли зробити iз його базою:

“Это база отдыха “Геолог”. Все, что осталось от “Геолога”, а там дальше – “Топаз” (показує на пустир із залишками будівельного сміття).7 раз палили, поки не спалили не заспокоїлися. Це хотіли зробить і з нашою базою… Ну, фактично, зробили вже… Там нема нічого, що хотіли, то зробили”…

Олександр Погорєлий, представник естонського інвестора, 2 роки поспіль судиться iз місцевою владою. Він розповідає “Слідству.Інфо”: спалення баз відпочінку – розповсюджена схема, щоб швидко заволодіти майном:

«Если совпал момент, что основной договор на аренду з поссоветом закончился по срокам, то это самый удобный момент для атаки. Почему? Потому что, с одной стороны, сжигается имущество. И одновременно с этим создавались фейковые права на пользование. Каким образом? Ну, самый, яркий пример – база отдыха «Львов», я даже был тогда на сессии, но уже позже стал для себя расшифровывать, что оно означало. «Так, депутаты, там закончился договор аренды на б/о “Львов”, мы продлеваем договор аренды? – Депутаты: ну, б/о «Львов», 20 лет в Затоке, почему бы не проодлить? Да, продлеваем. Единогласно! Заключить договор аренды с б\о «Львов». Потом, если мы отматываем ситуацию, то мы смотрим и там написано: частное предприятие «База отдыха «Львов». Частное предприятие, которое было зарегистрировано за месяц до сессии, которое получило таким образом на сессии договор аренды с нуля, которое под этот договор аренды построила домики, которая потом эти домики продала физическим лицам, которые потом, эти физические лица, купили и пошли приватизировали землю под этими домиками».

Для того, щоб дізнатися, що ж сталося з базою відпочинку “Львів”, ми зв’язалися з юридичним департаментом Львівської міської ради. Там нам підтвердили, що майно бази було спалено, а земельна ділянка – розділена.

“Після знищення цього майна, чомусь Затоківська селищна рада приймає рішення, що у звязку з тим, що майна там немає, договору аренди і цільового використання земельної ділянки, вона розриває з нами цей договір. Нібито, що земельна ділянка повертається до неї, як вільна від забудови. Уже в кінці, ця земельна ділянка, була поділена на 10 рівних частин і передавалася в оренду різним фізичним чи юридичним особам, ми навіть всіх відстежити не могли”.

Поки представники Львівської міської ради продовжують відстоювати своє право у судах, ділянку, де була їх база відпочинку, вже забудовують нові орендарі.

Василь Звягінцев займав крісло селищного голови Затоки сім років поспіль. Минулоріч його арештували за підозрою в перевищенні службових повноважень.

Незадовго до арешту Звягінцева у мережі з’явилося відео, зняте прихованою камерою. Під час неофіційної наради у власному кабінеті селищний голова дає зрозуміти депутатам, що за допомогу на виборах потрібно розрахуватися з одеськими висопосадовцями, а для цього – проголосувати за виділення їм 9 гектарів землі в Затоці.

Щоправда, зараз, коли ми запитали Василя Звягінцева, що він мав на увазі, колишній селищний голова почав помітно нервувати та запевнив, що мова йшла зовсім про інше:

“Дело шло о том, что когда я приходил к власти, и губернатор и Кивалов, они принимали участие в этом, для того, чтоб вот это вот самое… И было решено о том, что поселковый совет должен был выделить земли для строительства аквапарка. Я сказал, что надо рассчитываться уже и браться за работу”…

Утім, на відео зафіксовано, що Василь Звягінцев обіцяє землю у Затоці й самим селищним депутатам, як подяку за сприяння:

“Возникла неплохая мысль, но она, прямо будем говорить, противозаконная, если считать по закону, а по совести, может быть, и правильная. Они организовали кооператив, они получают эти земли. Я предложил им, чтобы вошла и доля каждого депутата.  Т.е. по 5 соток хотя бы вы получили тоже. Вместе или отдельно – это как вы хотите, но чтобы вы тоже не остались за бортом”…

Як стало відомо з реєстру нерухомого майна, син екс-заступника голови Апеляційного суду Одеської області Василя Коваля та син архітектора міста Білгород-Дністровського Олександра Царенка, ймовірно, отримали земельні ділянки у Затоці. Ще два шматки узбережжя вже у власності, вірогідно, членів родини Олександра Громика, колишнього працівника спецслужб. Список довгий.

Та вже без мікрофону Василь Звягінцев став більш відвертим. І зізнався, що бували випадки, коли земля виділялась «потрібним» людям:

“Естественно, между нами говоря, не обошлось, что они получили, кто-то из – ну, милиция, прокуратура, СБУ-шники. Конечно получили. Потому что все депутаты люди и все они друг с другом спiлкуються”…

Ціна питання вражає. Наприклад, одну сотку землі на першій лінії Затоки оцінюють у десять тисяч доларів. Множимо на 443 виділені сотки – отримуємо понад 4 млн. доларів, які були фактично подаровані потрібним людям.

Та вже без мікрофону Василь Звягінцев став більш відвертим. І зізнався, що бували випадки, коли земля виділялась «потрібним» людям:

“Естественно, между нами говоря, не обошлось, что они получили, кто-то из – ну, милиция, прокуратура, СБУ-шники. Конечно получили. Потому что все депутаты люди и все они друг с другом спiлкуються”…

Ціна питання вражає. Наприклад, одну сотку землі на першій лінії Затоки оцінюють у десять тисяч доларів. Множимо на 443 виділені сотки – отримуємо понад 4 млн. доларів, які були фактично подаровані потрібним людям.

/Олена Васіна для “Слідства.Інфо”