Поліція Київської області купила гектар землі разом з триповерховим недобудом біля озера за 2 тисячі гривень у фігуранта своїх розслідувань.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Спеціальна ціна: Як поліція купила гектар землі біля озера за 2 тисячі гривень».

Як ми з’ясували, угоду підписали 1 липня цього року. Куплена поліцією нерухомість розташована поблизу озера у місті Буча, що під Києвом. Очевидно, що її реальна ціна значно вища. Навіть у самій угоді вказують, що балансова вартість землі та недобуду складає 800 тисяч гривень. Водночас за підрахунками керівника громадської організації «Всеукраїнська асоціація фахівців оцінки» Степана Максимова, на продажі 1 гектара землі в Бучі можна заробити щонайменше 2,5 мільйона гривень.

Продавцем нерухомості виступила фірма «Фреш ЛТД». Ми виявили, що в останні роки ця компанія фігурувала у цілій низці кримінальних проваджень, в яких ідеться про шахрайство, ухилення від сплати податків, самоправство. Розслідували ці справи, зокрема, й слідчі поліції Київської області.

Також ми довідалися, що згадана земельна ділянка, яку нещодавно купили поліцейські, фігурувала в розслідуванні одного з відділів Головного управління Нацполіції в Київській області. Два роки тому слідчі з’ясували, що «Фреш ЛТД» нібито вела незаконне будівництво на цій землі. Про це ми довідалися з ухвали Ірпінського міського суду від 4 червня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Житло «з душком»

Правоохоронці навіть припускали, що згадану земельну ділянку могло бути отримано у власність незаконно. Утім, слідчі так і не змогли довести цю справу до кінця. Рік тому Ірпінський міський суд закрив кримінальне провадження через закінчення строків досудового розслідування. Чи то навмисно, чи щось наплутавши, але правоохоронці надто пізно звернулися до суду, щоб продовжити розслідування.

Зауважимо, що власником фірми «Фреш ЛТД» є син скандального ірпінського забудовника Валерія Пєшого. Останній колись очолював відділ земельних ресурсів і в часи Януковича став депутатом Ірпінської міськради. У медіа його називали одним з організаторів дерибану Біличанського лісу, що простягається між Києвом та Ірпенем.

Валерій Пєший також фігурував у численних кримінальних справах, які розслідували поліцейські Київської області. Цікаво, що на початку цього року слідчий Ірпінського відділу поліції закрив відразу три провадження, в яких фігурував забудовник. Щоправда, закриття щонайменше двох із них суд згодом визнав необґрунтованим і поновив розслідування.

В одному з кримінальних проваджень Пєшому кілька місяців тому оголосили підозру у шахрайстві. Він начебто обманув інвестора будівництва на 1 мільйон доларів. Коли забудовника викликали для повідомлення підозри — він зник, а тому правоохоронці оголосили його в розшук.

Об’явився Валерій Пєший лише через місяць після зникнення. Цікаво, що його повернення збіглося в часі з укладенням угоди між фірмою його сина та поліцією Київської області.

На запитання «Слідства.Інфо» щодо підозріло низької ціни продажу Пєший заявив, що «медаль має дві сторони». Втім, він так і не відповів на наші запитання.

Ми отримали відповідь на запит від Головного управління Нацполіції у Київській області. Щодо ціни у 2 тисячі гривень в поліції лише зауважили, що так вони домовилися з продавцем. Також там додали, що планують будувати на цій землі кінологічний центр — місце для дресирування собак.

Відповідь ГУ НП у Київській області на запит «Слідства.Інфо»

А головний поліцейським Київської області Андрій Нєбитов, який особисто підписував договір купівлі-продажу з фірмою «Фреш ЛТД», у коментарі «Слідству.Інфо» повідомив, що не пам’ятає деталей цієї угоди і пообіцяв з’ясувати їх згодом. Щоправда, додаткових пояснень він так і не надав.

Водночас, у телефонній розмові Нєбитов заперечив, що забудовник у такий спосіб міг «відкупитися» від поліції. «Я зрозумів, до чого ви хилите. Ви хилите до того, що є фігурант і таким способом він вирішив якесь питання. Я в цьому дуже сумніваюсь. Це неможливо», — зауважив начальник поліції Київщини.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Міністерство внутрішніх справ та його відомства — Нацполіція, Держслужба з надзвичайних ситуацій — закуповують квартири у фігурантів своїх же розслідувань. За останні три роки вони придбали 143 квартири у Києві та Київській області, на які витратили щонайменше 121 мільйон гривень.

Нещодавно команда «Слідство.Інфо» опублікувала новий фільм-розслідування «Чотири кілери, три копи і наркобарон».

У фільмі розповідається про те, як пов’язані українські правоохоронці, помічник начальника київської поліції Євген Дейдей і балканські кілери, які торік влаштували стрілянину у центрі української столиці.