А постанова есть?

 – Добровольно! Добровольно человек едет. Добровольно!

Хлопець у військовій формі, якого спецпризначенці тягнуть до мікроавтобуса – один з лідерів Павлоградської Самооборони, Сергій Тищенко. Його та іншого ватажка, Ярослава Тарасенка, міліція звинувачує у скоєнні тяжких злочинів.

Ігор Биковець, слідчий слідчого управління ГУМВСУ в Дніпропетровській області:

Та частина злочинів, яка інкримінується Тарасенку на даний момент, вчинювалися групою осіб. Від п’яти і більше людей.

POLYVANNIA_screen 2Цей блок-пост на в’їзді у Павлоград з боку Донецька побудували у березні 2014-го місцеві добровольці. А тепер їх називають злочинцями, а їхній загін – злочинним угрупованням

Поки місцеві правоохоронці бездіяли, у цьому стотисячному місті на Дніпропетровщині люди будували укріплення власним коштом, без команди згори.

POLYVANNIA_screen 9Сергій Тищенко, голова павлоградської “Самооборони”:           

Ми вирішили створити блокпост, щоби прямо тут на блокпосту перевіряти автомобілі на предмет наявності зброї, вибухівки, незаконних речей.

У цивільному житті Сергій Тищенко – викладач фізкультури Павлоградському технікуму. Про його секцію бойового гопака раніше знімали сюжети національні канали.

Так учит тренер, 25-летний Сергей Тищенко из Павлограда.

– Це ви?

– Да. Це наші дєтки.

У березні 2014-го його одностайно обрали головою павлоградської “Самооборони”, створеної активістами Майдану і «Правого Сектору». На початку організація була неформальною. Її учасники розуміли, що діють на межі закону.

POLYVANNIA_screen 3Валерій Тудвасев, активіст «Самооборони»:        

Милиция и власть были готовы сдаться. Власть лежала на полу. Ее нужно было кому-то брать. Вот мы в то время выполняли функции и власти, и правоохранительных органов.

Валерій Тудвасев, активіст “Самооброни”, упевнений – чекати на дозвіл не було часу.

Украина, Беларусь — это все святая Русь!

У Павлограді, як і на сході Донбасі, почалися мітинги сепаратистів.

Хватит нам кормить вот этих вот западенцев. Мы желаем федеративного устройства Украины, когда Юго-Восточная Украина будет автономия.

Незабаром “Самооборона” офіційно зареєструвалася і почала працювати спільно із міліцією, щоб гарантувати місту спокій. Серед іншого, активісти навідувалися з профілактичними візитами до відомих місцевих кримінальників.

Дмитро Гончар, командир роти патрульно-постової служби:

– Действительно. Ни одного грабежа в городе Павлограде допущено не было. Сотрудники «Самообороны» дежурили с нами в нашем режиме работы.

POLYVANNIA_screen 4Високі гості із Києва планували навіть перетворити місцеву “Самооборону” на підрозділ правоохоронців. Тому новина про те, що 7 жовтня 2015 року міліція затримала керівника міського підрозділу «Правого Сектору» і активіста “Самооборони”, була як грім серед ясного неба.

Ольга Тарасенко, донька затриманого ватажка «Правого Сектору»:    

Была перемена. Я вижу, мама приходит в школу расплаканная. Сразу идет к бабушке в кабинет. И мне мама потом сказала, что папу потом задержали.

 Потім дружині активіста у міліції скажуть, що з милосердя не починали обшуку, доки донька не піде до школи. А вже тоді не панькалися.

POLYVANNIA_screen 5Наталя Тарасенко, дружина затриманого ватажка «Правого Сектору»:

Они не предъявили никаких документов. Ничего. Самый большой мужчина, я вот стояла, открыла дверь. Он сразу на меня наваливается, запихивает. Они искали наркотические вещества. Они искали оружие. И, вот, момент. Они искали ключи на автомобили какие-то и документы на недвижимость. И вот они этого ничего не нашли.

Самого Ярослава Тарасенка затримали за цією ж ухвалою. І саме до неї багато запитань.

POLYVANNIA_screen 6Ярослав Тарасенко, затриманий ватажок «Правого Сектору»:

Была постанова. Он мне показывал ее. Постанова на обшук квартиры, в которой я не проживаю. На фамилию не мою абсолютно Меня задержали, положили мордой в пол и что происходило за спиной, мне сказали, что видеть тебе это не надо.

У міліції подібні нюанси вважають несуттєвими.

Ганна Старчевська, начальник відділу комунікацій управління національної поліції:

Потому что человек задержан. Ему вручено письменное уведомление о подозрении. Это статьи: кража, разбой, грабеж. А также открыто уголовное производство по незаконным действиям с оружием.

В ухвалі суду про обшук три епізоди. Перший – півторарічної давнини. Самооборонівців звинувачують у нападі та пограбуванні такого собі В’ячеслава Прийменка. Його затримали на Павлоградському блокпості за підозрою у шпигуванні за пересуванням підрозділів ВСУ у Донецькому напрямку.

POLYVANNIA_screen 7Максим Мерцисов, активіст “Самооборони”:

Ехал батальон «Днепр», и они заметили за собой слежку. Они заехали к нам на блокпост и попросили сотрудников, чтобы они остановили эту машину. Там, уже в машине, был обнаружен тепловизор. Было обнаружено несколько телефонов, куча телефонных карт. Бинокль там у него был.

На асфальті біля автівки – той самий Прийменко, чия скарга лягла в основу звинувачень слідчих і прокурорів проти самооборонців.

Опачки! Ля-ля-ля.

– Что такое?

– Та наркотики.

У довідці з міліції на скаржника Прийменка є інформація про 12 затримань у минулому. Шість – за зберігання і збут наркотиків. Решта – за крадіжки, побиття й інші злочини. Саме з цієї причини до самооборонівці навідувалися до нього напередодні.

POLYVANNIA_screen 8Ярослав Тарасенко, затриманий ватажок «Правого Сектору»:

Заборонені речовини ми виявили у Прийменка на лестничной площадке, когда его остановили. Перед входом в квартиру.

POLYVANNIA_screen 10У прокуратурі цей візит самооборонівців називають збройним нападом із пограбуванням. Хоча саме активісти викликали міліцію, про що свідчить протокол допиту свідка.

“З нами залишився тільки Ярослав (Тарасенко). Приблизно годину ми чекали співробітників міліції. Коли приїхали співробітники міліції, Ярослав поспілкувався з ними і пішов. Далі нас запитували, що сталось”.

За півтора року інформація про виклики з міліції зникла. Хоча збереглася у свідченнях і у статистиці мобільного оператора.

POLYVANNIA_screen 11Другий скаржник – Ігор Бородавка. Теж засуджений за наркотики і затриманий за нелегальну зброю — обріз. Третій скаржник — Віталій Корольов. На його рахунку – зброя і хуліганство. Візити активістів до цих людей теж супроводжувалися викликами міліції.

Ярослав Тарасенко, затриманий ватажок «Правого Сектору»:  

Они не увидели никакого правонарушения с нашей стороны. Мы уехали и они уехали.

Тепер за звинуваченнями трійці людей із багатим кримінальним минулим Ярослав Тарасенко вже два місяці у СІЗО. Відомо про намір залишити його там надовго. Прокуратура не допитує свідків-міліціонерів і вимагає максимального покарання.

Вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, за які передбачено покарання до 12 років позбавлення волі.

Паралельно з Ярославом Тарасенком затримали ще двох самооборонівців і провели 12 обшуків в інших активістів. Останні вважають це оголошенням війни із патріотами і чекають нових затримань.

POLYVANNIA_screen 12Віталій Терханов, активіст “Самооборони”:

Хоч вони наочно кажуть, що ми їм допомагаємо і робимо велику справу на терені підтримування громадського порядку — це видно. А за очі нас так і називають, що ми організована. Ми заважаємо їм.

Тепер операції проти наркоторговців і нелегальних пунктів прийому металу самооборонівці дедалі частіше проводять без міліції.

Віталій Терханов, активіст “Самооборони”:         

Вони кажуть: зараз поїдемо, або транспорту немає, або давайте завтра. В общем, поки ми визбираємся — там уже свистунів ярмарок, там уже немає нікого.

Ватажок “Самооборони” Сергій Тищенко, якого теж затримали 7 жовтня, каже, що поїхав із слідчими добровільно. Йому не пред’явили жодного документа.

Сергій Тищенко, голова павлоградської “Самооборони”:

Покажіть документи.

– Покажем потом.

– Дайте подзвонити, документи. Ви не маєте права, які звинувачення, які що. Нічого мені не говорячи із цього приводу, не показуючи посвідчень. Тобто я і зараз не знаю, до сьогодні, хто проводив обшук.

Сергій упевнений, що його випустили завдяки своєчасному втручанню побратимів і депутатів міськради. Могло бути гірше, каже він. Навіть поняті в міліції були не прості.

Сергій Тищенко, голова павлоградської “Самооборони”:

Цих понятих упізнали наші хлопці. Ці поняті були з реабілітаційного центру. Тобто реабілітаційного центру, який займається реабілітацією наркозалежних.

В ухвалі суду, яка дала старт обшукам і арештам, є ще вісім активістів. Це бійці 93-ї і 25-ї бригад, Дніпра-1 тощо. Більшість прізвищ можна побачити в міліцейському рапорті, складеному ще у березні 2014-го. Павлоградські активісти поверталися з київського Майдану, де й познайомилися. Тоді під них копала ще стара влада. Справу відклали до кращих часів. Схоже, ці часи настали.

ОЛЕКСАНДР КУРБАТОВ, Слідство.Інфо