Рота патрульної служби особливого призначення МВС України “Торнадо” була створена у вересні 2014-го на базі добровольчого батальйону патрульної поліції “Шахтарськ”. Та незабаром «Торнадо» розформовують. А за півроку проти бійців роти військова прокуратура порушила кримінальне провадження.

17 червня 2015-го відбулося одночасне затримання вісьмох бійців і командира підрозділу. Головний військовий прокурор на оцінки щодо затриманих не скупився.

screen_tornado-2

Анатолій Матіос: 

– Після вилучення мобільних телефонів була розпочата експертиза носіїв відео і фото даних. Повірте, що, якщо б я зараз це озвучив на екран, процитував, що там є, то ніхто, ні за які патріотичні заслуги, ніколи б не сказав, що це є людина. Була би відповідь одна — це нелюдь! 

Торнадівці, які залишилися на свободі, оголосили звинувачення  прокуратури помстою за їхню боротьбу із контрабандою в АТО. Мовляв бійці викрили, що до терористів із України потягами везуть харчі, ліки, навіть дерево для будівництва укріплень сепаратистів під виглядом вантажів для шахт. На екскурсію «Торнадо» тоді запрошувало навіть нардепів.

screen_tornado-6

Інформаційна війна навколо «Торнадо» йшла з перемінним успіхом, але перемогу поступово виборював розформований підрозділ. Прокуратурі не допомогло навіть відео із відтворенням катувань начебто жертв спецпідрозділу.

Та невдовзі сталася подія, яка змусила замовкнути всіх медійних опонентів сторони обвинувачення.

3-го липня 2015 року слідчі військової прокуратури увірвалися до родини київських волонтерів Саванчуків. Вони вилучили комп’ютер, всі телефони і затримали голову родини Володимира. У розпачі його дружина Світлана покликала на допомогу журналістів.

Світлана Саванчук – дружина волонтера:

– Чоловіка звинуватили у тому, що він разом із комбатом «Торнадо» Оніщенком вчиняв якісь розпусні дії проти моїх дітей, власних дітей, проти якихось ще дітей. І вчиняв якісь дії протизаконні в зоні АТО.

screen_tornado-4

Звинувачення волонтера і «торнадівців» в розбещенні дітей дали військовій прокуратурі можливість просити суд слухати цю справу без сторонніх очей. Суд почався у закритому режимі.

Зі свого боку, Саванчуки запевняють, що жодного разу не були в АТО, а «торнадівці» – у Саванчуків.

В той же час, експертиза, яку призначила прокуратура, спростувала головне звинувачення.

Микола Голодняк – адвокат волонтера Саванчука:

– У дітей відсутні ознаки психологічних якихось вад та відсутні ознаки розбещення. Тобто, діти ніколи не бачили роздягнених батьків, ніколи не бачили оголену маму, оголеного тата. Ніхто там не роздягався перед ними. І це одностайно, тобто два фахівця, і той фахівець, який був запрошений захистом, і той фахівець, якому було доручено органом досудового слідства, вони однакової думки дійшли щодо цих дітей. 

Педофільський скандал незабаром зник із ЗМІ разом із дискредитованим “Торнадо”. Прокуратура скористалася інформаційним вакуумом. У березні 2016-го було затримано ще одного з командирів «Торнадо» – Миколу Цукура, який багато розповідав про контрабанду в АТО. Йому запропонували свободу і охорону за допомогу у розслідуванні справи колишнього регіонала Олександра Єфремова. Цукур дав свідчення, але виходити відмовився.

screen_tornado-7

Микола Цукур – екс-заступника командира роти «Торнадо»:

– У меня, в основном, Все статьи, которые подпадют под штраф. То есть я могу заплатить штраф и выйти. Но нас держат всех здесь по 255-й статье — это ОПГ. По мнению прокуратуры, наше ОПГ создано для похищения мирных граждан для привлечения к хозработам. То бишь, убирать плац, чистить картошку.

Злочинне угруповання — найтяжча стаття у списку звинувачень, висунутих усім «торнадівцям», яких судять. До 12 років позбавлення свободи. Решта статей – індивідуальні: перевищення службових повноважень, доведення до самогубства і катування. Командир “Торнадо” каже – його підлеглих обмовляють потерпілі через принципову позицію підрозділу до ворогів. Мовляв, у його зоні відповідальності було безліч сепаратистів.

screen_tornado-8

РУСЛАН ОНІЩЕНКО, екс-командир роти “Торнадо”:

– Говорят, знаете, о вас там плохого мнения. 

– А я говорю — это отлично. Я люблю и уважаю своих бойцов, когда враг о нас плохого мнения. 

Попри гучні заяви військового прокурора, до суду не дожили звинувачення про розбещення дітей, зґвалтування і вбивства. Немає і щедро проанонсованих телефонних відеозаписів з нелюдськими діями.

screen_tornado-5

РУСЛАН ОНІЩЕНКО, екс-командир роти “Торнадо”:

– У нас на телефонах — это бои, наши раненные, праздники отмечаем. Если бы были такие снимки, такое видео… Если была бы зацепочка, хотя бы малейшая ниточка, это уже было бы в суде. И эту бы ниточку на шею мне бы привязали. 

Те, що наявні докази проти «Торнадо» не збігаються із заявленими, підтвердив і військовий прокурор, який безпосередньо займається справою «Торнадо».

Іван Пузиревський – військовий прокурор:

– Справді ніяких таких записів не має. Є фото. Тобто знову ж таки, відеозаписи, ця інформація пішла зі слів потерпілих. На даний час не відшукані ці відеозаписи. Проте розслідування інших епізодів, воно триває. 

screen_tornado-9

Потерпілими на суді виступають люди на відео з відтворенням катувань, яке раніше оприлюднила прокуратура. Але, за словами торнадівців, слідів від тортурів на тілах постраждалих судом не встановлено. Нема й відповідних медичних довідок чи результатів судмедексертизи. Саме тому “торнадівці” вимагають відкритого судового процесу. Допомагають їм колишні командири добробатів, а нині народні депутати із групами підтримки з ветеранів.

Після нового витка скандалу розшукати Світлану Саванчук було не просто. Вона ховається. Каже, що за останній рік її життя перетворилося на пекло. Волонтерство давно покинула — наразі просто намагається вижити. Єдиний годувальник – чоловік, сім місяців був у СІЗО, а тепер під арештом у іншому місті. Самій Світлані постійно погрожують. Та найбільше страждають діти.

screen_tornado-10

Світлана Саванчук – дружина волонтера:

– Ребенку подарили планшет на день рождения, и мне пришлось ограничить доступ к нему. Потому что многие печатают, многие распространяют информацию, которая не проверена. И я не хотела бы, чтобы это видели мои дети. Потому что и так, на улице и в школе, и в садике, задают вопросы. Они не знают, что отвечать. 

Що робити далі — жінка не знає. Справа “Торнадо” тягнутиметься ще довго. Військовій прокуратурі потрібен гучний успіх. Надто багато зусиль витрачено на розголос, надто багато поставлено на карту.

ОЛЕКСАНДР КУРБАТОВ. Слідство.Інфо