Вже тривалий час громадські активісти вимагають від влади почати процес створення спеціалізованих антикорупційних судів. Саме через те, що розгляд багатьох корупційних справ гальмується в звичайних судах, а у суддів, які ці справи затягують знаходять на городах бутлі з грошима. Але, як виявляється, такі служителі Феміди бувають причетні не лише до порятунку корупціонерів, а й до інших, більш жахливих оборудок.

Олександр Кучерявенко – 67-річний киянин, працював в інституті Патона. З виходом на пенсію мріяв відпочити і сподівався на спокійне життя. Та в один день втратив все. Вже три роки він – безхатченко.

1

Все почалося восени 2013 року. Тоді до квартири пенсіонера приїхав наряд міліції, силою виштовхав його за двері і відвіз до Солом’янського райвідділку.

– В Солом’янському райвідділі за декілька годин його передали представникам Подільського райвідділку, до вечора задавали незрозумілі запитання з приводу незрозуміло чого – розповідає адвокат Кучерявенка Олег Левицький.

– В Солом’янському тиску як такого не було, більш-менш гуманно, а потім коли мене перевезли в Подільський отам був тиск. «Мы тебя посадим!». Там було досить важко. Лякали… – додає Кучерявенко.

2

Оскільки обґрунтованого звинувачення правоохоронці висунути не могли, ввечері Олександра Кучерявенка відпустили. Та того ранку чоловік востаннє був у себе вдома.

– Там вже стояли бронедвері і зайти було неможливо. – Хтось був у квартирі? – В той момент не було. – Ви звідти забрали особисті речі? – Там всі документи, все залишилось там, все крім паспорта.- розповідає потерпілий.

Чоловік отримав квартиру у спадок за заповітом від рідної тітки. Після смерті родички у 2006 році офіційно прийняв спадок. І жив там навіть не здогадуючись про те, що шахраї вже давно поклали око на його квартиру.

– На початку 2013-го року з’являється заява якоїсь пані Бутко Алевтини, мешканки Полтавської області до нотаріальної контори з претензією на цю квартиру, десь в червні місяці Бутко подає позовну заяву до Солом’янського суду і просить визнати право власності на цю квартиру за нею на тій підставі, що вона з 2000 по 2005 рік проживала однією сім’єю з тіткою. – каже адвокат Олег Левицький.

Дідусю з бабусею і моєю тіткою видали цю квартиру. Я весь час там жив, десь з 86 року я постійно там жив. І ніякої Бутко там не було. – запевняє Олександр Кучерявенко. Солом’янський суд столиці в особі судді Олександра Бобровника задовольнився поясненнями представника і навіть не заслухавши пані Бутко особисто – виніс рішення на її користь, а заповіт, оформлений на Олександра Кучерявенка, визнав недійсним. Ось так швидко він втратив власне житло.

– І суд за 1 місяць з моменту як взяв заяву від Бутко через 7 років після смерті заповідачки, на такій гнилій підставі, як проживання однією сім’єю, на такому гнилому доказі, як 4 фотокартки, де немає заповідачки – визнає право власності за пройдисвітами. – зауважує адвокат Кучерявенка.

3

Адвокат подав апеляцію і домігся скасування рішення судді Бобровника. Однак інша сторона повторно подала позов до Солом’янського суду з тією самою вимогою. І … справа знову потрапляє до судді Бобровника.

– Генеральна прокуратура порушує кримінальну справу проти судді Бобровника за статтею «винесення завідомо неправосудних рішень і відібрання власності у Кучерявенка» – каже адвокат.

Слідство.Інфо вирішило поспілкуватися із самим суддею.

4

– Алло! Пане Олександре, доброго дня – дзвонимо судді

– Доброго дня.

– Хотіли у Вас дізнатися інформацію стосовно однієї справи, яку Ви розглядаєте. Подання пані Бутко, це спадкова справа.

– Звертайтеся в канцелярію суду або до помічника, я на лікарняному – каже суддя

– Але Ви могли б прокоментувати, Ви вже виносили рішення по цій справі і генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти Вас.

– Я до вирішення справи ніяких коментарів не даю. Дякую, до побачення – поклав слухавку служитель Феміди.

Ми дослухалися побажань судді Бобровника і завітали до Солом’янського суду. Можливо, помічник судді, дійсно краще орієнтується у справах свого керівника.

– Пан суддя сказав, що хворіє і всі питання, що мене цікавлять я можу дізнатися у Вас.

– Я никаких комментариев давать не буду.

– Ви його помічниця?

– Я не обязана Вам отвечать на вопросы! – емоційно зауважує помічниця.

5

Варто додати, що Олександр Бобровник – це той самий скандальний суддя, який минулого року виніс рішення про закриття кримінального провадження щодо близького соратника Януковича – Юрія Іванющенка, більш відомого, як Юра Єнакієвський. Також саме цей суддя не дав Національному антикорупційному бюро проводити низку слідчих дій на Одеському припортовому заводі, де в корупційних оборудках засвітилося оточення вже нинішнього президента.

– Хтось, можу стверджувати, десь дуже високо, покриває негідника Бобровника. Відібрання квартир в Києві шахрайським і насильницьким шляхом дуже поширене явище, це тисячі випадків. Але справа Кучерявенка не схожа на жодну із цих тисяч начебто подібних справ. Його квартиру пройдисвітам віддав суддя у мантії іменем України. – каже нам адвокат Кучерявенка Олег Левицький

Дійсно, випадків із відібранням квартир, лише в столиці тисячі. У цій шахрайській схемі, суд – остання інстанція. А одна із перших – нотаріус, який переписує на нових спритних власників нерухомість.

6

– У нотаріусів вчиняють злочин, а через суд його легалізують лише завдяки тому, що законодавство не досконале. – розповідає керівник центру правової допомоги «Українське детективне антикорупційне бюро» Сергій Горбаченко

Фахівці розповідають: загалом у схемах із квартирними аферами задіяно чимало людей.

– Це було б неможливо, якби безпосередньо у цьому не брали участь самі правоохоронні органи і судді, а також нотаріуси. – каже адвокат та співзасновниця «Люстраційного комітету» Тетяна Козаченко.

– Для того чтобы совершить такую аферу им однозначно нужны связи в паспортном столе, в ЖЕКе, нужен свой нотариус, связи в госадминистрации для ускорения процедур. У них есть свои завязки в милиции, без прокуратуры тоже не обходится, без судей не обходится однозначно. Есть нормальные судьи, а есть, конечно, выродки откровенные. – додає юрист Олег Веремієнко.

До редакції Слідства.Інфо звернувся Геннадій Мусінов. Чоловік отримав спадщину від родички за заповітом.

7

– В декабре 12-го года пришла повестка мне в суд на прием наследия и когда мы пришли в суд, то там её кто-то уже пытался принять, мы опоздали с мамой, у меня мама болела, жена болела. – розповідає потерпілий від квартирної пан Геннадій.

На спадок претендувала невідома ні Геннадію, ні його матері громадянка Галина Сербін. Жінка стверджувала, що проживала із померлою матір’ю Мусінова 5 років однією сім’єю. І подала до суду позовну заяву із вимогою визнати складений на Геннадія Мусінова заповіт недійсним, а також визнати саме її спадкоємницею квартири.

Чоловік стверджує, за всі ці роки жодного разу навіть в очі не бачив Сербін, ні у родички вдома, ні в майбутньому у судах.

– Она там и не была никогда, её ни в суде, ни где не было никогда, её никто никогда не видел и не знает кто она. Она не из Киева, приезжая и ни соседи, никто её не видел. – запевняє Геннадій Мусінов.

8

Через деякий час Геннадій дізнається, що нотаріусом Вірою Кударенко без його відома був оформлений і посвідчений договір купівлі-продажу його квартири.

– Её уже и продали 5 раз пока идёт суд, то есть такое… – каже пан Геннадій.

Слідство.Інфо дізналося, що нотаріус Віра Кударенко має не одну таку скандальну історію із посвідченням сумнівних договорів купівлі-продажу квартир. Так, прізвище жінки вже не один раз з’являлося у ЗМІ, а завірені договори визнавалися недійсними в судах.

9

Кударенко Віра Миколаївна – приватний нотаріус Київського міського територіального округу. Працює нотаріусом вже понад двадцять років. Ми вирішили завітати до офісу пані Кударенко щоб поставити їй кілька питань:

– Можна у Вас коментар взяти?

– На предмет? – перепитує нотаріус.

– Стосовно деяких справ, якими Ви займалися, документів, які Ви завіряли.

– На предмет? – уточнює.

– Справа Ганни Соколовської, справа Геннадія Мусінова.

– Нічого не пам’ятаю!

– На Липківського квартира.

– Не пам’ятаю. Не можу зараз згадати. Ми щойно переїхали і я не можу підняти всі ці матеріали, я просто не пам’ятаю, розумієте? Я Вам нічого не можу дати ні яких коментарів, бо я не пам’ятаю. Якщо Ви після свят прийдете, я все підніму і я Вам предметно могу расказать – відповідає нотаріус.

– Можна буде до Різдва прийти?

– Ну а чому ні? – запевнила нас нотаріус Віра Кударенко.

Та коли ми прийшли до Віри Миколаївни по обіцяний коментар, нотаріус була вже не така привітна:

– Я не буду я з Вами балакати! – відповіла нотаріус.

– Чому?

– Тому що не хочу. Моє право.

– У нас до Вас кілька запитань.

– У нас до Вас… – кривляється жінка.

– По Вашій діяльності багато запитань у правозахисників.

– Хорошо. Пожалуйста, пожалуйста…

10

З цими словами, нотаріус вибігла з кабінету і сховалася… в туалеті, в той час, коли у неї був клієнт. Який, до речі, залишився чекати її біля вбиральні. Те що відбувалося далі, навряд чи характеризує Віру Миколаївну як поважного нотаріуса.

– Серёжа, пусть зайдёт сюда Оксана! – кричить нотаріус клієнту з вбиральні.

– Віра Миколаївна не повернеться? – перепитуємо у помічниці.

– Наверное, уже нет.

– Вона в туалеті залишиться?

– Не знаю где она останется. – непевно відповіла нам секретарка нотаріуса.

Але нотаріус наполегливо не виходила із вбиральні. І врешті-решт нас витурила з приміщення охорона.

– Я не буду наговаривать лишнего, но та что у меня есть информация, это нотариус с не хорошей деловой репутацией. – каже юрист Олег Веремієнко.

Правозахисники запевняють, що такі шахрайські оборудки завжди залишають купу слідів:

– Питання в тому що злочинці вони прив’язані до цієї нерухомості, ця нерухомість не може кудись бігти, вона не зникне, а якщо люди в ній зацікавлені то встановити цепочку хто продає квартиру, хто туди приходить, хто бував у нотаріуса, хто надавав документи, хто в цей час дзвонив з цього приміщення з телефону – це питання звичайних слідчих дій – підкреслює нас адвокат та спів засновниця люстраційного комітету Тетяна Козаченко.

11

Олександр Кучерявенко не з чуток знає, що встановлювати, хто залишив його без даху над головою, правоохоронці аж ніяк не поспішають. І в той час, як він з адвокатом понад три роки борються за повернення квартири, такі судді, як Олександр Бобровник і такі нотаріуси, як Віра Кударенко залишаються не просто не покараними, а й мають можливість відбирати помешкання у інших громадян. І все це за буквою закону – іменем України.

Олена Козаченко, Слідство.Інфо