Компанії з офшорної мережі власників «Квартал 95» володіють квартирами у Лондоні загальною вартістю близько 7,5 мільйона доларів.

Про це йдеться у новому фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95».

Документи із наймасштабнішого витоку Pandora Papers дозволили встановити, що компанії «кварталівців» мають у власності три квартири у центрі столиці Великобританії. Йдеться про фірми першого помічника президента Володимира Зеленського, Сергія Шефіра, та співвласника «Кварталу 95» Андрія Яковлєва.

Журналіст Люк Гардінґ з видання The Guardian побував на цих об’єктах нерухомості і показав їх «Слідство.Інфо». Дві квартири належать фірмі Сергія Шефіра — нині першого помічника президента Володимира Зеленського. Одна з них розміщена у будинку під назвою Chalfont Court. Вхід до нього, як описав Люк, розташований якраз навпроти будинку 221В на вулиці Baker Street — найвідомішої адреси в Лондоні, де жив вигаданий детектив Шерлок Холмс. Ціна цієї квартири на момент купівлі у 2018 році складала близько 3 мільйонів доларів.

Інша лондонська квартира, якою володіє фірма першого помічника президента, розташована в будівлі Clarence Gate Gardens, що в кількох кроках від першого місця. У ній свого часу мешкали відомі поети, актори, композитори. Нерухомість обійшлася власнику станом на 2016 рік у понад 2,1 мільйона доларів.

Третя квартира через низку фірм належить «кварталівцю» Андрію Яковлєву і розташована у будівлі Westminster Palace Gardens. Її ціна на момент купівлі — понад 2,3 мільйона доларів. За словами Люка, від цього будинку до Вестмінстерського палацу, де збираються британські парламентарі, пішки можна дістатися за 5 хвилин.

«В принципі, жодна людина не може дозволити собі жити тут. Але я розмовляв з одним хлопцем, який живе в тому ж кварталі, і він сказав, що в нього тут квартира, оренда якої обходиться у 2 200 фунтів на місяць», — розповів Люк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЖУРНАЛІСТИ ПІДТВЕРДИЛИ ЗВ’ЯЗОК ЗЕЛЕНСЬКОГО ІЗ КОЛОМОЙСЬКИМ НА $40 МІЛЬЙОНІВ

На думку експерта зі структурування активів Максима Грекова, однією з причин купівлі нерухомості у британській столиці саме через офшорні фірми можуть бути податки.

«Я можу придбати квартиру як фізична особа, потім я буду її продавати і я буду сплачувати податок з ціни продажу. Якщо я купую, наприклад, як компанія і ця нерухомість дуже коштовна, то в подальшому я можу продати, наприклад, компанії і на рівні компанії може взагалі не бути податків», — зазначив він.

«Слідство.Інфо» в межах проєкту Pandora Papers отримало секретні офшорні документи, які підтверджують інформацію, опубліковану під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від офшорів, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Саме тоді студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Ці кошти могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей. Поряд із Зеленським в офшорних паперах фігурує голова Служби безпеки України Іван Баканов, а також перший помічник Президента Сергій Шефір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РОДИНА ПРЕЗИДЕНТА МАЛА НАМІР ОТРИМУВАТИ ДИВІДЕНДИ З ОФШОРУ ПІСЛЯ ПРИХОДУ ЗЕЛЕНСЬКОГО ДО ВЛАДИ

Pandora Papers — це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу.

У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків.

У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу — члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ — незалежна міжнародна мережа журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: PANDORA PAPERS: УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТИКИ ТА БІЗНЕСМЕНИ У НОВОМУ ОФШОРНОМУ ВИТОКУ