Околиця села Гатне під Києвом. Звідси до центру столиці пів години їзди автівкою. Забиті в землю стовпчики означають, що поле поділили. Але наразі ніхто не зводить будинки й не саджає дерева — більш ніж 15 гектарів під арештом.

Раніше цією землею користувалася Національна аграрна академія наук. Та п’ять років тому академія відмовилася від цих гектарів на користь Гатненської сільради. Згодом ці землі опинилися, зокрема, у руках співробітників Служби безпеки України. Тепер частиною землі під Києвом володіють родичі президента академії, аграрії та співробітники СБУ, зокрема й заступник голови Служби безпеки Вадим Поярков.

З минулого року розслідування щодо виділення цих земель веде Національне антикорупційне бюро. Слідство.Інфо також вирішило дослідити процес отримання ділянок та з’ясувати власників цих цінних земель під Києвом. Та під час розслідування більш ніж два десятки ухвал зникли з електронного Реєстру судових рішень. Пізніше з’ясувалося, що приховало ці ухвали з вільного доступу, власне, НАБУ.

З державної власності — в приватну

Понад 330 гектарів особливо цінної землі в Києво-Святошинському районі були в користуванні академії з 2003-го року. Цю інформацію підтверджують детективи НАБУ. Наукова організація повинна була проводити дослідження на цих землях. «Особливо цінними» називають найродючіші від природи ґрунти.

«Якщо сказати просто, з мінімальними затратами добрив ви отримуєте максимальний урожай», — пояснює експертка з «Аграрного союзу України» Ірина Діденко.

Однак за 10 років, у грудні 2013-го, від частини ділянки Академія відмовилася. Оскільки йдеться про особливо цінну землю, науковці повинні були погодити це рішення з Верховною Радою, але чомусь не зробили цього. У відповідь на запит Слідства.Інфо організація заперечила, що ця земля належала до дослідних полів станом на 2013 рік. Та коли саме цей статус змінили, не зазначила.

У грудні 2013-го року понад 15 гектарів цієї землі поділили на 144 ділянки. Вони вийшли розміром по 10 соток. Сьогодні такий шматок землі у Гатному можна придбати приблизно за 25 тисяч доларів.

За даними з розслідування НАБУ, держпідприємство академії уклало договір з компанією «Інститут землеустрою «Право на землю» на розробку кадастрового плану ділянки на 15 гектарів. Ця ж компанія отримала і документи майбутніх власників для оформлення землі. Уже на початку 2014-го року, коли по всій країні тривали протести, ці люди приватизували свою нову нерухомість у Гатному. Серед щасливих господарів ділянок під Києвом опинилися і співробітники Служби безпеки.

Садівники з СБУ

Відмовляючись від частини землі, президія академії вказала, що віддає її конкретно «під індивідуальне садівництво» працівникам НААН, а також — співробітникам СБУ.

Заступник голови СБУ Вадим Поярков, який отримав тут 10 соток, у відповідь на запит Слідства.Інфо повідомив, що Служба безпеки спеціально клопотала, щоб аграрії віддали саме цю землю.

Вадим Поярков. Джерело: dnepr.com

Національна аграрна академія наук підтвердила, що президія НААН ухвалила своє рішення на підставі клопотання Служби безпеки України. У відповідь на наш запит також зауважили, що вченою радою «було погоджено питання не тільки передачі земельних ділянок працівникам Служби безпеки України, а також з метою зняття соціальної напруги забезпечити працівників трудових колективів академії та інших громадян України».

СБУ відмовилася надати нам копію клопотання, яке надсилала академії. Отже, наразі незрозуміло, на яких підставах вона просила ці землі.  Також СБУ проігнорувала прохання оприлюднити список своїх співробітників, яким допомогла отримати ділянки під Києвом. Свою відмову служба пояснила тим, що триває слідство НАБУ.

Утім, Слідству.Інфо вдалося з’ясувати, хто іще, окрім заступника голови СБУ, отримав ділянки під садівництво. По 10 соток приватизували двоє колишніх колег Пояркова, звільнені торік. Це — Дмитро Шишолін та Олександр Шметан. Також серед власників ділянки є колишній співробітник СБУ Владислав Гадіон, який зараз має посаду заступника гендиректора з безпеки “Укроборонпрому”. 10 соток приватизував 2014-го року й колега Гадіона Олексій Макайда, який зараз працює заступником начальника управління державного концерну.

 

Хто ще отримав ділянки

Шматки особливо цінної землі в Гатному дісталися не тільки співробітникам СБУ, а й працівникам НААН. Щоправда, не пересічним, а керівникам відомств та їхнім родичам. Зокрема, директору Інституту картоплянства та директору сільського господарства Західного Полісся НААН, синові директора Інституту агроекології та природокористування. 10 соток отримав і перший проректор Національного університету біоресурсів і природокористування. Цей навчальний заклад співпрацює з НААН. Земельні ділянки отримали дочка й зять президента НААН Ярослава Гадзала. До речі, під час обшуку у квартирі Ярослава Гадзала детективи НАБУ знайшли 100 тисяч доларів.  

Окрім того, землею у Гатному володіє начальник відділу цінних паперів Державної іпотечної установи.

Серед власників землі є також нардеп від БПП Владислав Голуб. Він заявив Слідству.Інфо, що теж отримав ділянку під садівництво. «Я писав заяву, вступав у кооператив. Знаю, що там є питання щодо порядку виділення земельних ділянок. Я був на допиті у НАБУ»,сказав він. Однак у бюро вирішили утриматися від коментарів, поки триває слідство.

 

Владислав Голуб. Джерело: informist.ck.ua

Антикорупційне розслідування

НАБУ розслідує справу щодо виділення земель академією з 2017-го року. Детективи вважають, що посадовці наукової організації вивели з державної власності близько 100 гектарів землі у Київській області. У кримінальному провадженні йдеться про те, що службові особи академії та місцевих органів влади не дотримувалися законодавства і діяли всупереч інтересам держави. Загалом слідство розглядає кілька епізодів. Крім згаданих 15 гектарів землі у Гатному, у 2015 році було виведено ще майже 12 гектарів землі, яку поділили на сто ділянок. Їхніми власниками стали учасники Антитерористичної операції та співробітники СБУ.

За час розслідування у провадженні НАБУ накопичилося близько тридцяти судових рішень та ухвал, які публікувалися в електронному Реєстрі судових рішень. Коли Слідство.Інфо починало працювати над цією історією, саме зазначені рішення давали можливість стежити за логікою правоохоронців. Однак у листопаді-грудні більшість цих ухвал зникла з судового реєстру. Зараз у справі про землі у Гатному можна знайти лише п’ять ухвал. Також декілька збереглися в системі YouControІ.

Державне підприємство “Інформаційні судові справи”, яке адмініструє реєстр, у відповідь на запит Слідства.Інфо, повідомило, що у листопаді НАБУ своєю постановою обмежило доступ до інформації, фактично приховало ухвали з вільного доступу. Причина цього приховування невідома. Стежити за ефективністю розслідування справи про цінні землі для співробітників СБУ без доступу до судових рішень значно важче.