Державне підприємство “Зоря-Машпроект”, яке входить до концерну “Укроборонпром”, замовило у фірми “Альфа Опт” м’яса майже на 6 мільйонів гривень. Ця компанія фігурує у кількох розслідуваннях правоохоронців щодо відмивання грошей та ухилення від сплати податків.

Про укладені угоди “Слідство.Інфо” дізналося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Зокрема, миколаївський держзавод, який спеціалізується на виготовленні газових турбін морського і загальнопромислового застосування, 11 лютого замовив понад 34 тонни свинини та яловичини вартістю 3 мільйони гривень, а також 47 тонн курячого м’яса за 2,7 мільйона гривень.

За умовами договору, фірма “Альфа Опт” повинна здійснити поставку до кінця цього року. Компанія заснована в Миколаєві більше десяти років тому. Замовлення на держзакупівлях вона отримує вперше.

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що фірма “Альфа Опт” фігурувала у розслідуванні Головного слідчого управління Нацполіції від 2016 року. Як ідеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 28 лютого 2018 року, це підприємство, а також низку інших компаній використовували для ухилення від сплати податків та відмивання грошей. Зокрема, за даними слідства, з цими підприємствами оформлювали безтоварні операції, або розраховувалися з ними готівкою за м’ясну продукцію, не звітуючи при цьому податківцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАБУ віддало п’ять мільйонів фірмі, яка фігурує в розслідуванні про розтрату бюджетних грошей

Також у 2016 році фірма “Альфа Опт” потрапила у поле зору слідчих Державної фіскальної служби Миколаївщини, про що свідчить ухвала Центрального районного суду Миколаєва.

Як встановили правоохоронці, “Альфа Опт” та інша пов’язана з нею фірма закуповували курятину, яку потім продавали, зокрема, фірмам-учасникам конвертаційних центрів, не відображаючи ці операції у податковій звітності. Збитки через такі дії офіційне слідство оцінило у 3,8 мільйона гривень.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, Луцький ремонтний завод “Мотор”, який входить до концерну “Укроборонпром”, замовив послуги з оновлення паливного складу на понад 9 мільйонів гривень фірмі, директора і власника якої обвинувачують в розтраті бюджетних грошей, котрі були передбачені на ремонтні роботи. Договір уклали 10 лютого цього року.