29 квітня 2020 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Шахрайство» щодо виконуючого обов’язки Національного інституту раку Олександра Яцини. Заявник до поліції раніше був у складі засновників та керівників компаній, які останнім часом активно вигравали тендери НІР.

Про цю історію розповідаємо у блозі «Слідства.Інфо».

Заявник Євген Ячменьов повідомив поліцію, що кілька місяців тому він перерахував Яцині 400 тисяч гривень, аби отримати рідкісні медичні препарати, але так їх і не отримав. Яцина підтвердив «Слідству.Інфо» отримання такого переказу — однак зазначив, що ні про які препарати не йшлося: мовляв, це було повернення боргу його колеги, заступника директора інституту Дмитра Нікітіна.

Нікітін та Ячменьов є давніми знайомими та партнерами: у цьому запевняє виконувач обов’язки директора інституту й цього не заперечив «Слідству.Інфо» Дмитро Нікітін. Із відкритих даних ми дізнались, що ці двоє чоловіків були або є партнерами і комерційних компаніях, які беруть участь у тендерах НІР — і нерідко виграють їх. Зокрема, йдеться про компанію «Альтернатива В», засновниками якої були Нікітін із батьком, а зараз засновником вказано Ячменьова. Протягом останніх півроку «Альтернатива В» виграла два тендери НІР щодо надання юридичних послуг на понад 200 тисяч гривень.

Інша компанія — «Армбудсервіс» виграла тендери інституту з будівництва на майже мільйон гривень. Торік засновником цієї компанії був Нікітін, Ячменьов же офіційно очолює її з осені 2018-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут раку вісім років не запускає обладнання для онкохворих, на яке витратили десятки мільйонів гривень

Найуспішнішою ж у тендерах НІР із усіх цих компаній є «Укрмеддіяльність». Вона виграла у всіх тендерах, у яких брала участь — і отримала вже 11 замовлень на понад 30 мільйонів гривень. Донедавна компанію очолював Євген Ячменьов, зараз керує нею і записаний у засновниках громадянин Індії Сен Самянтак. Першою засновницею цього підприємства стала Ірина Зайковська, яка також є співзасновницею мережі ломбардів «Монета», інший співзасновник якого — Дмитро Нікітін.

Новий керівник НІР призначив аудит діяльності установи, однак поки що його результатів продемонструвати не може. Нацполіція попрохала інститут провести службове розслідування із приводу отримання Яциною коштів, однак воно теж наразі безрезультатне. Ані поліція, ані МОЗ на запити «Слідства.Інфо» щодо цієї інформації не реагують. Все ж, у нашому блозі — більше інформації про кризу в керівництві цієї установи.