Суд відхилив клопотання правоохоронців про арешт колишнього головного архітектора Києва Сергія Целовальника і випустив його на поруки народних депутатів від ОПЗЖ і “Слуги народу”. Також за нього вступилася директорка “Інституту Київпроект-5”.

Про це повідомляє кореспондент “Слідства.Інфо” із зали Вищого антикорупційного суду 6 лютого.

За версією слідства, Сергій Целовальник, будучи керівником департаменту містобудування та архітектури КМДА, у 2013 році видав компанії “Укрбуд Девелопмент” дозвільні документи на будівництво паркінгу в місці, де раніше планували побудувати басейн для школи в Голосіївському районі.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) просив суд взяти архітектора під варту з можливістю застави у розмірі 10 мільйонів гривень. Захист Целовальника заперечував проти арешту.

За словами прокурора САП Олексія Скибенка, Целовальник видав дивний документ: “На першій сторінці йдеться про те, що ця ділянка призначена для будівництва басейну для школи, а на останній сторінці йдеться про спорудження паркінгу на вказаній ділянці”. Відтак, на думку слідства, він звільнив фірму “Укрбуд Девелопмент” від обов’язку споруджувати оздоровчий заклад для школи.

Судово-будівельна експертиза оцінила збитки громади Києва орієнтовно в 9,3 мільйона гривень. “Було подаровано майновий актив забудовнику. Він отримав землю, збудував паркінг. Одне паркомісце там коштувало орієнтовно 400 тисяч гривень. В результаті школа нічого не отримала. Ні грошей, ні басейну”, — зауважив представник САП на судовому засіданні.

Нині, за словами прокурора, збудувати аналогічний басейн коштує приблизно 25 мільйонів гривень.

На думку адвокатів колишнього головного архітектора, відповідальним за порушення умов договору є виключно забудовник. Також вони додали, що будівництво басейну у згаданому місці не передбачено будівельними нормами. Захист наполягав, що Целовальник не має жодних зв’язків зі згаданими забудовниками, а також просив врахувати його відзнаки, літній вік і стан здоров’я.

Про бажання взяти на поруки Сергія Целовальника у суді заявили депутати Верховної Ради, зокрема Ганна Бондар від “Слуги народу” і Олександр Лукашев від ОПЗЖ. Директорка “Інституту Київпроект-5” Наталія Родичкіна теж поручилася за експосадовця. Прокурор заперечував проти цього.

Сергій Целовальник обіймав посаду головного архітектора Києва з 2010 до 2015 року. Підозру у зловживанні службовим становищем йому оголосили наприкінці січня цього року. Йому загрожує до шести років позбавлення волі. Також підозру оголосили гендиректору “Укрбуд Девелопмент” Олегу Майбороді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Туалет у спадок: Як родина скандального судді захоплює сквер у центрі Києва

Нагадаємо, що близько двадцяти років тому дві земельні ділянки у центрі столиці передали в оренду фірмі “Невірос”, яка повинна була збудувати житловий будинок з басейном для середньої школи номер 130. А в 2013 році ця компанія уклала інвестиційну угоду з “Укрбуд Девелопмент” на добудову проекту. Згодом новий забудовник отримав містобудівні умови і обмеження, видані Целовальником, які замість будівництва басейну передбачали будівництво на території школи багаторівневого паркінгу.

Досудове розслідування вказаних фактів детективи НАБУ здійснюють із серпня 2019 року. До того часу кримінальне провадження розслідувало Головне слідче управління СБУ. Підставою для початку розслідувань стало колективне звернення батьківського комітету школи.

Нагадаємо, що гендиректору компанії “Укрбуд Девелопмент” Олегу Майбороді раніше оголосили підозру в іншому корупційному злочині щодо квартир для Нацгвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Королівська “садиба” на Батиєвій горі: як на ділянці нардепа БПП будують висотку

Нещодавно “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що Служба безпеки України без жодних дозвільних документів побудувала другий поверх над одним зі своїх приміщень, яке розташоване на території Київського політехнічного інституту, а також звела ще одну невелику споруду поблизу.