Вища рада правосуддя (ВРП) повернула подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в дозволі взяти під варту суддю Володимирецького райсуду Рівненської області Леоніда Закревського, якого підозрюють у хабарництві.

Таке рішення ВРП ухвалила 24 лютого, передає Prosud.

Відповідно до українського законодавства, судді є недоторканними. Відтак, їх не можна затримувати чи брати під варту без дозволу Вищої ради правосуддя.

Леоніда Закревського підозрюють у неодноразовому отриманні хабарів та вимаганні коштів. За даними офіційного слідства, суддя просив гроші за ухвалення рішень та вплив на інших суддів. Ішлося про різноманітні справи, які були на розгляді суду: від адміністративних стягнень за керування авто у нетверезому стані до повернення арештованого майна.

12 лютого Національне антикорупційне бюро проводило обшуки в приміщенні Володимирецького суду та вдома в Закревського і його колеги. Згодом Леонід Закревський пішов з посади голови суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справу спійманого на хабарі судді з Одеси передали до суду

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський призначив членом Вищої ради правосуддя екссуддю Тетяну Розваляєву, яка підтвердила законність ухвалених Віктором Януковичем “Харківських угод”. Відповідно до них, термін перебування російського військового контингенту в Криму продовжився до 2042 року.