Українці у Греції, арештовані за нелегальне перевезення мігрантів, а також їхні родичі написали відкритого листа президентові України Володимиру Зеленському, у якому попросили допомогти їм повернутися додому у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Лист до президента є у розпорядженні “Слідства.Інфо”.

У ньому, зокрема, ув’язнені українці наголошують на погіршенні умов утримання після поширення коронавірусної інфекції. Зокрема, арештанти розповідають про брак дезінфікуючих засобів, обмеження харчування та відсутність належного медичного лікування.

“Хлопці не мають змоги ані продезінфікувати приміщення, руки, одяг, ані приймати вітаміни для підвищення імунітету, навіть якісного харчування. Про лікарів можна навіть не згадувати”, – йдеться у листі.

За словами в’язнів, зараз в’язниці у Греції є перезаповнені — у кожній камері, яка розрахована на 2-3 людей, розташовано вдвічі більше арештантів. Також, у листі йдеться, що в тюрми продовжують надходити люди, яких не ізолюють через підозру на коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Примарний заробіток на торгівлі мігрантами

“У грецькі в’язниці продовжують надходити арештанти, вони можуть бути вже заразними, в карантин їх, природно, ніхто не закриває. Треба дуже терміново вирішити питання утримання під вартою українців – евакуювати їх на Батьківщину. Інакше, хто відповість, якщо результати перебування їх і надалі у тюрмах стануть плачевними?”, – наголошують арештанти та їхні родини.

“Слідство.Інфо” зв’язалося з одним із ув’язнених, Анатолієм Черкаським. Чоловік уже понад п’ять років перебуває за гратами — його грецький суд визнав винним у нелегальному перевезенні мігрантів та присудив декілька сотень років за гратами. Чоловік зазначив, що українські в’язні у Греції вже не вперше звертаються до президента України, однак раніше їхні листи ігнорували.

“Нам потрібна допомога нашої країни. Повертають же заробітчан з інших країн. А ми? Мало того, що ніяк не доб’ємося допомоги від нашої влади за те, що ми тут, так тепер нас взагалі хочуть забути”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ув’язнені в Греції: українцю пошкодили хребет при затриманні, він ледве рухається

Зазначимо, що після початку епідемії коронавірусної інфекції декілька країн вирішили відпустити ув’язнених, які не становлять небезпеки. Це, на думку іноземних урядів, дозволить уникнути сплескам поширення вірусу в тюрмах. Зокрема, в Ірані з початку березня тимчасово звільнили близько 85 тисяч ув’язнених, таку саму практику вже розпочали в США.

Як розповідало “Слідство.Інфо”, в Україні діє злочинна мережа, що вербує українців для нелегального перевезення мігрантів. Угруповання, що складається з українців, росіян та іракських курдів, працює щонайменше з 2014-го року та переважно залишається непокараним, незважаючи на роботу правоохоронців. Унаслідок цього у Греції та Італії заарештували вже 438 українських громадян.

Ув’язнені українці, з якими вдалося поспілкуватися журналістам, стверджують, що не знали, на яку саме роботу погоджувалися. У розслідуванні йдеться про те, що їх переважно вербували працювати в Туреччині. Відпочатку їм пропонували роботу на туристичних суднах. І лише по прибуттю в чужу країну вони дізнавалися, що доведеться нелегально возити мігрантів. 

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що в липні минулого року за такими самими звинуваченнями до 180 років за ґратами засудили двох мешканців Івано-Франківська.

Ще один увязнений у Греції –  Віталій Новак із Херсонщини — перебуває у в’язниці з травмою хребта.