Марія Горбань, Слідство.Інфо

Віталієві Новаку з Херсонщини – 48. Понад рік тому він поїхав на заробітки до сусідньої Туреччини – два місяці попрацювати матросом на прогулянковій яхті, аби підзаробити грошей та віддати борги. Вдома його чекали троє дітей та дружина. Але чоловік і досі не повернувся.

Вже більше року Новака утримують у грецькій в’язниці, він майже не ходить. Суд визнав його винним у перевезенні нелегальних мігрантів. При затриманні чоловіка сильно побили і травмували вже раніше прооперований хребет.

Віталій Новак з доньками

 

“В нього вилетіли шурупи з титанових штирів у хребті, потрібна операція! Я не знаю, як він досі пересувається”, – розповідає Олена Новак, дружина ув’язненого, яка просить українські і грецькі відомства надати її чоловіку відповідне лікування.

Новак – один із півтори сотні українців, яких утримують у грецьких тюрмах за звинуваченнями у перевезенні нелегалів. Вироки затриманих за грецькими законами сягають сотень років. Слідство.Інфо поспілкувалося з десятками сімей засуджених, всі вони стверджують – погоджувались лише на законну роботу.

Віталій Новак

 

Новаку роботу запропонував товариш. Переконував, що все легально і підстав хвилюватись немає. Не зупинила чоловіка і травма хребта 20-річної давнини та інвалідність третьої групи. Оскільки роботодавці обіцяли, що важкої роботи не буде. Мовляв, все що потрібно – возити туристів з Туреччини до Італії.

Що сталось з чоловіком потім, Олені не відомо. З розповідей Віталія вона знає лише, що затримали їхнє судно у грецьких водах, при затриманні сильно били ногами: “На мого чоловіка навалився поліцейський вагою понад сто кілограмів і пошкодив йому всю спину”.

Впродовж останнього року, за її словами, Віталію шість разів робили рентген-знімки хребта. Утім, ефективної медичної допомоги досі не надають.

Рентген хребта Віталія Новака до затримання в Греції

Від одних препаратів Новак відмовився сам – вони викликали в нього високий тиск, розповідає дружина. Рідні Віталія навіть домоглися, щоб чоловіка відправили у госпіталь. “Він там був чотири дні, йому потім навіть виписали якісь ліки. Але там не було перекладача, ніхто навіть не пояснив, що це за ліки”, – говорить Олена.

Представник української громади в Греції, волонтер Олег Удод підтверджує – Віталій дійсно у важкому стані. Каже: після лікарні українця повернули назад до в’язниці. Олег впевений –  ув’язненому не надають належного лікування. А сам Віталій боїться приймати будь-які ліки від адміністрації в’язниці, бо не розуміє, що йому пропонують. Чоловікові досі не надали перекладача.

Ситуація, що склалася навколо українських ув’язнених та Новака, зокрема, стверджує Удод, “є наслідком бездіяльності посольства” протягом останніх чотирьох років. “І вони (наслідки – Ред.) будуть далі ще більш прикрими”, – каже волонтер.  

Слідство.Інфо звернулося до Міністерства закордонних справ України. Прокоментувати ситуацію погодився директор департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич, який постійно моніторить ситуацію з українськими в’язнями в Греції. Говорить, МЗС весь час тримає контакт з Новаком і його сім’єю та клопоче про перекладачів для українських в’язнів.

“Ми спілкуємося з представниками Греції, аби нашому громадянину надали якомога швидше медичну допомогу”, – пояснив він.  Утім, за словами волонтера Олега Удода, вказівки міністерства не виконують на місці посадовці вітчизняного посольства.

Слідство.Інфо також звернулося по коментар до офісу українського омбудсмена Людмили Денисової, однак там поки що не знайшли часу прокоментувати історію із важкохворим Новаком.

Зараз дружина Віталія Олена фактично позбавлена змоги спілкуватися зі своїм чоловіком. Зв’язок вони можуть підтримувати лише через таксофони, розташовані у в’язницях. “Річ у тім, що він не може ходити. В один із останніх разів, коли Віталій мені телефонував, то казав, що ледве дістався до телефону”, – розповідає вона.

Раніше Слідство.Інфо повідомляло, що минулої п’ятниці, 20 липня, у Греції, за такимим самими звинуваченнями, до 180 років за гратами засудили двох мешканців Івано-Франківська – коваля Петра Литвинчука і музиканта гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка.

Головне фото – Reuters.