Європейський суд з прав людини визнав катуванням ненадання медичної допомоги хворій на рак ув’язненій Анні Солоповій. Вона перебуває за ґратами в Дніпровській установі виконання покарань №4. Відтак найближчим часом Україна повинна виплатити дівчині 7500 євро за моральну шкоду. 

Про це Слідству.Інфо під час підготовки матеріалу «Як важкохворі в’язні помирають в очікуванні медичної допомоги» повідомив її адвокат Геннадій Токарєв. 

«Суд одноголосно встановив, що ця заява розкриває порушення статті 3 Конвенції, з огляду на недостатню медичну допомогу під час тримання під вартою», — йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Анна Солопова потрапила за ґрати за грабіж у липні 2017 року, коли їй було 20. Раніше вона жила в дитячому інтернаті, де проходила антиретровірусну терапію, бо народилася ВІЛ-інфікованою. 

Опинившись у тюрмі в Дніпрі, ліки більше не приймала. Згодом почала скаржитися на збільшення лімфовузлів. Спершу лікарі запевняли, що в неї туберкульоз, та виявилося, що насправді це рак — лімфома другої стадії. Тим часом без лікування ВІЛ перейшов у СНІД. Окрім того, правозахисники повідомляли, що через неналежні умови тримання (загальну камеру, вологість і низьку температуру) дівчина хворіла на супутні захворювання. 

Анна Солопова народилася ВІЛ-інфікованою. Потрапивши в тюрму, перестала приймати антивірусну терапію. Згодом почала скаржитися на збільшення лімфовузлів. Спершу лікарі запевняли, що в неї туберкульоз, та виявилося, що насправді це рак — лімфома другої стадії. Харківська правозахисна група

Остаточний діагноз Анні поставили більш ніж рік тому, але весь цей час лікували її неналежно. Адвокат Анни звернувся до Європейського суду з прав людини. У квітні 2018 року ЄСПЛ указав Україні екстрено вижити заходів. Відтак лікування поновили.

Загалом за минулий рік Анні провели п’ять сеансів хіміотерапії.