У проєкті державного бюджету на 2021 рік уряд не врахував пропозицій щодо фінансування судової гілки влади, пропонуючи виділити 15,6 мільярдів гривень. За словами голови Ради суддів, для повноцінної роботи судів наступного року потібно ще близько 5 мільярдів — інакше проблеми з відправленням кореспонденції, інтернетом та виплатами працівникам апарату можуть бути ще більшими, ніж цьогоріч

Про це йдеться у матеріалі «Ні ремонтів, ні доплат, ні поштових марок: чому українські суди залишилися без фінансування».

Впродовж останнього місяця низка українських судів повідомили про те, що припиняють відправляти повістки та інші документи учасникам справи поштою. Причиною називають те, що немає коштів на марки. Також через заборгованості в судах обмежений доступ до інтернету, проблеми з опаленням та доплатами для працівників апаратів судів.

Як розповів «Слідству.Інфо» голова Ради суддів України Богдан Моніч, якщо суму, передбачену на фінансування судів у 2021 році, не збільшать, ситуація може погіршитися.

«На початку минулого року в судах був певний “запас” марок, паперу тощо. Сьогодні ці запаси практично вичерпано. Наразі Кабінет Міністрів України, готуючи проект Закону України “Про державний бюджет на 2021 рік” до другого читання, пропозицій судової гілки влади щодо її належного фінансування не врахував взагалі. Бракує близько 5,6 мільярда гривень. Тому в 2021 році ситуація може суттєво погіршитись», — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Антикорсуді повідомили про тиск із боку члена Вищої ради правосуддя. У ВРП запевняють: діяли в межах повноважень

Зазначимо, що на наступний рік у проєкті держбюджету передбачили 15,6 мільярдів гривень. В цю суму входять зарплати суддям, працівникам апаратів судів, витрати на утримання будівель суду, канцелярію тощо.

Нагадаємо, за підрахунками DEJURE, з 2016 року суддям, обвинуваченим у корупційних злочинах, виплатили майже 45 мільйонів гривень зарплати. З них понад 19 мільйонів пішли на виплати відстороненим суддям.