Вищий антикорупційний суд України відмовився стягнути в дохід держави 70 мільйонів гривень застави, яку внесли за так званого “короля контрабанди” Вадима Альперіна.

Таке рішення ухвалив на засіданні 18 березня суддя ВАКС Сергій Мойсак, повідомляє “Слідство.Інфо” із посиланням на трансляцію судового засідання.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) просили стягнути гроші за підозрюваного Альперіна, оскільки той нібито порушив процесуальні обов’язки.

Як пояснив прокурор САП Ігор Семак, бізнесмен нібито не здав свій ізраїльський паспорт, який дозволяв йому виїжджати за кордон. За даними слідства, він активно користувався цим документом, але перед затриманням раптово загубив. Як відомо, Альперін має два громадянства: України та Ізраїля.

Адвокати Альперіна переконували суддю, що ізраїльський закордонний паспорт дійсно втрачений, і що бізнесмен нібито звернувся до консульства Ізраїля для анулювання документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Статки “короля контрабанди”: кораблі і торгові центри, завод і тисячі метрів нерухомості 

Нагадаємо, що детективи НАБУ затримали Вадима Альперіна торік у листопаді. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка махінаціями незаконно завозила товари в Україну. Через цю схему держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд призначив йому заставу в 70 мільйонів гривень, яку бізнесмен сплатив і вийшов із СІЗО. Зараз він на свободі. 

Крім Альперіна правоохоронці затримали ще 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, пов’язаних з порушеннями митного законодавства. Серед них був і заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Київський прокурор “зливав” “королю контрабанди” інформацію про слідчі дії

Зауважимо, що Альперіна вже арештовували в листопаді 2017-го. Тоді його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді він так само вийшов під заставу. Зараз ця справа слухається в Печерському суді Києва. 

У лютому журналісти “Слідства.Інфо” опублікували фільм-розслідування “Король контрабанди”. У ньому розповідається про те, як відомий одеський бізнесмен міг системно підкуповувати суддів, прокурорів та поліцейських. У розпорядженні журналістів опинилася “чорна бухгалтерія” та листування Альперіна, з яких випливає, що він міг платити хабарі за переслідування своїх конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування проти підконтрольних йому компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ За журналістами “Слідства.Інфо” стежили під час роботи над фільмом “Король контрабанди”