СБУ закрила провадження щодо полтавського підприємця, який був обвинувачений у продажі підробленої медичної продукції лікарням. 

Як дізналося “Слідство.Інфо з судового реєстру, це сталося на початку квітня цього року через закінчення строків давності. 

Упродовж 2015-2016 років підприємець продав парові стерилізатори. Медичним устаткуванням після перевірки лікарень зацікавилася Служба безпеки України. За версією СБУ, підприємець під виглядом нового обладнання постачав до медичних закладів вживане з підробленим терміном придатності. Продукція була представлена як імпортована. За версією слідства, бізнесмен продав фальсифіковані автоклави як мінімум чотирьом лікарням.  

Про цю історію вже раніше розповідала наша редакція в матеріалі “Нестерильний бізнес: в українські лікарні поставляють “кустарні” дезінфікатори”. Автоклав під тиском високих температур знищує інфекцію. Якщо ж апарат не виконує свого призначення, це може призвести до зараження пацієнтів під час операції, як твердять медики. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Обладнання за 30 мільйонів: чому в інституті раку роками не запускають апарат для онкохворих

Факт підробки офіційних документів встановила експертиза, яку робили в ході розслідування. На початку року через постачання фальсифікату бізнесмену оголосили підозру. Згодом справу передали до суду. Утім, підприємець і надалі продовжував продавати автоклави українським лікарням. А вже 6 квітня 2020 року провадження закрили через строки давності.  

Під час підготовки матеріалу журналістами “Слідства.Інфо” підприємець визнавав, що продавав неякісну продукцію.