До українських лікарень під виглядом нових імпортованих апаратів кілька років тому доставили зношене медичне обладнання. Фальсифікатом були стерилізатори, які використовують для дезінфекції хірургічних інструментів та матеріалів. Паровий стерилізатор, інша його назва автоклав, під тиском високих температур знищує інфекцію. Якщо ж апарат не виконує свого призначення, це може призвести до зараження пацієнтів під час операції, твердять медики.  

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що автоклави сумнівного походження  отримали щонайменше чотири медичні установи. Серед них — і пологовий будинок. Вони не лише вживані, а й, вірогідно, з простроченим терміном придатності. На думку правоохоронців, дату вироблення деяких з них підробили. Попри це, сумнівне обладнання може досі залишатися в лікарнях. А обвинувачений у поставці фальсифікату, продовжує продавати свою продукцію медичним установам. За останні три роки її отримали ще 18 українських лікарень. 

Гнійні запалення та сепсис

Онкохірург Андрій Безносенко вже 15 років робить складні операції. Лікареві доводиться оперувати в Інституті раку чи не щодня. Готуючись до хірургічної процедури, він та інший медперсонал ретельно обробляють себе антисептиком, суворі заходи дезінфекції застосовують і до пацієнта. Так само критично важливо, щоби стерильними були інструменти, якими оперує лікар. Для цього їх зберігають у спеціальних посудинах, де вони проходять обробку високою температурою. Неякісне устаткування, каже хірург, може зашкодити здоров’ю пацієнта. 

“Навіть якщо хірургічні матеріали проавтоклавувалися (відбувся етап дезінфекції — РЕД.) і датчики показали, що процес стерилізації завершився, є ризик, що ці матеріали все ж не простерилізувалися. І прооперувавши ними пацієнта, у нього можуть бути, як мінімум, різного роду нагноєння і гнійне запалення, а як максимум це сепсис, що призводить до поліорганної недостатності або дисфункції організму”, розповів хірург. 

Ідеться, зокрема, про проблеми із нирками, дихальну недостатність і навіть мозкову кому. Сепсис лікують від кількох днів до трьох місяців. Можуть бути і летальні випадки, все залежить від реакції організму на бактерії, каже лікар. 

Нестерильні умови можуть призвести до серйозних наслідків. “Слідство.Інфо” дослідило декілька випадків, коли в Україні після операції в пацієнтів розвинувся сепсис.  

Архівне зображення операційної/ФОТО УНІАН, автор Борис Корпусенко

Ми про це довідалися із судового реєстру, де міститься інформація про розслідування, зокрема, й лікарських помилок чи недбальства медичних закладів. У судових ухвалах не йдеться про автоклави, утім, вони наочно демонструють, якими можуть бути наслідки від занесення інфекції під час операції. Так, п’ять років тому на Вінниччині після пологів жінці довелося видаляти репродуктивний орган. Сталося це після операції із кесаревого розтину. Слідство припускає, що їй занесли інфекцію і призвело до подальшого загнивання. Жінка втратила змогу народжувати дітей. 

Іноді зараження можуть можуть призвести й до смертельних випадків. Як трапилося з немовлям 2018 року в Покровську на Донеччині. Новонароджена дитина, яка прожила два тижні, померла від пупкового бактеріального сепсису. За яких умов дівчинка отримала інфекцію, наразі встановлює слідство. Правоохоронці не виключають, що немовля могло бути інфіковане в лікарні.

У судовому реєстрі “Слідство.Інфо” не знайшло даних про смертельні зараження в лікарнях, до яких були поставлені фальсифіковані парові стерилізатори для медичних інструментів, однак ризики є.

Як старе медичне обладнання продали під виглядом нового 

Вживані парові стерилізатори під виглядом нового обладнання поставили в Ужгородський пологовий будинок та лікарню при МВС у Полтавській області. Апарати продали й в Миргородську центральну районну лікарню. Серед медичних установ, які придбали фальсифіковані автоклави, є ще Кіцманська центральна районна лікарня, що у Чернівецькій області. Закупівлі відбувалися в 2015-2016 роках. 

Співробітники Служби безпеки здійснили перевірку лікарень і виявили ці автоклави. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. У ньому йдеться про те, що постачальник продавав апарати як щойно вироблені в російській Тюмені. Насправді ж вони були старі. 

Співробітники СБУ побачили, що на автоклавах “Тюмень медіко Україна” підробили маркування, зокрема, помітні зміни серійних номерів, включаючи дату виготовлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Обладнання за 30 мільйонів: чому в інституті раку роками не запускають апарат для онкохворих

В Україні справді працює компанія “Тюмень медіко Україна”, яка поставляла російську продукцію. За словами керівника цього підприємства, на українському ринку обладнання тюменського виробника раніше складало майже 90 відсотків. Але він зазначив, що з 2013 року його фірма не завозила продукцію тюменського заводу і нічого не продавала полтавським підприємствам. Водночас, за даними Міністерства охорони здоров’я, стерилізатор, який вже введений в роботу, можна експлуатувати не більше п’яти років. 

Архівне зображення операційної/ФОТО УНІАН, автор Михайло Палінчак

Схему із “реставрації” парових стерилізаторів, які вже відпрацювали своє, за версією СБУ, організував підприємець Володимир Сушко. Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, він та його дружина Світлана володіють кількома фірмами, які прописали в себе вдома в Полтаві. Ці компанії, а також пов’язані з ним приватні підприємці, реалізовували обладнання через державні закупівлі і прямі договори. Слідство встановило, що в період 2015-2016 вони реалізували неякісної продукції на понад 400 тисяч гривень. 

Утім, з порталу публічних державних закупівель ProZorro ми довідалися, що ці ж полтавські підприємства та приватні підприємці продали автоклави і послуги з їхнього ремонту на приблизно три мільйони гривень. 

Ще 18 українських лікарень 

Підприємець Сушко не віз обладнання за 2,5 тисячі кілометрів з Тюмені в Полтаву, а купував його на території України. У коментарі “Слідству. Інфо” він заявив, що придбав автоклави у Харкові, Одесі та Полтаві. Він також підтвердив, що в одній із лікарень, у Миргороді, обладнання справді виявилося неякісним, і він його навіть нібито ремонтував.

Щоправда, назвати тих, у кого саме він купував апарати, чоловік відмовився, мовляв, не пам’ятає. Водночас Сушко зазначив, що всю інформацію надав правоохоронцям, за його словами, тих людей допитали. За даними ж слідства, Сушко скуповував фальсифіковане обладнання за готівку “в невстановленої досудовим слідством особи”. 

Полтавський підприємець сказав “Слідству.Інфо”, що зробив це ненавмисно, бо на той час не розумівся на автоклавах. “Вже потім я побачив, що були ознаки капітального ремонту і “кустарщини”, невеличкі, але щодо працездатності — вони працювали”, — додав чоловік. 

Кілька місяців тому підприємцю вручили підозру за реалізацію фальсифікованого медичного обладнання. На думку слідчих, обладнання “несе загрозу життю та здоров’ю не лише персоналу медичних закладів, а і пацієнтам, оскільки їх експлуатація може призвести до зараження інфекційними хворобами”. Тим часом, за словами підприємця Сушка, пристрої досі залишаються в лікарнях, де їх використовують для стерилізації хірургічних інструментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Інститут раку скасував тендер з порушеннями після публікації Слідства.Інфо

Найсуворіше покарання, яке може загрожувати чоловіку, це штраф у 17 тисяч гривень та заборона займатися підприємництвом строком до трьох років. А поки табу на бізнесову діяльність чоловіка немає, фірми Володимира Сушка досі виграють державні торги й постачають свою продукцію. Також, за словами підприємця, їхні автоклави купують і приватні клініки. 

Кілька років тому він організував власний повний цикл виготовлення парових стерилізаторів. “Слідство.Інфо” вирушило в Полтаву, аби подивитися, у яких умовах виготовляються стерилізатори. Утім, замість екскурсії на завод підприємець продемонстрував лише крихітну кімнату, засипану документами. На папках, які лежали на столах, шафах і підвіконні, можна було побачити назви всіх його фірм та імена приватних підприємців, які є членами його родини. Чоловік скаржився на відсутність підтримки від держави. Наголошував, що дає роботу людям, і це, мовляв, слід цінувати. 

За його словами, зараз на його виробництві можна зібрати два автоклави на тиждень, якщо наявні всі компоненти. “У нас якісні автоклави, але іноді підводять комплектуючі. І тоді виходить, що ми робимо неякісні автоклави, десь потекло, десь щось… Це залежить від комплектуючих”, — зазначив підприємець.

Провести репортера на виробництво чоловік відмовився, пославшись на те, що воно розташоване за містом. Натомість він поділився фотографіями з виробничого процесу апаратів. Приміщення, у яких зображено апарати, схожі до споруд гаражного типу. Утім, відповідно до сертифікату, який отримав Сушко, продукція маркується як вироблена на “Полтавському заводі медичного обладнання та інструментів”. 

Протягом трьох останніх років пов’язані із Сушком підприємства продавали автоклави власного виробництва вже до 18 українських лікарень по всій Україні. Зокрема, у 2018 році стерилізатор купила і Київська клінічна лікарня №18. Медична установа відповіла журналістам на запит, де заявила, що персонал користується цим стерилізатором і жодних претензій немає. 

Міністерство охорони здоров’я повідомило “Слідство.Інфо”, що воно не закуповує автоклави, оскільки це роблять органи місцевої влади. Водночас там зауважили, що медичні вироби мають відповідати європейським нормам та технічному регламенту. За словами підприємця, жоден з поставлених ним автоклавів не був виведений з експлуатації.