Служба безпеки України повідомила громадському активістові Сергію Стерненку про завершення досудового розслідування у провадженні, в якому підозрює його в умисному вбивстві Івана Кузнєцова під час нападу на активіста у травні 2018 року. 

Про це Сергій Стерненко повідомив у своєму Facebook.

«Рівно 2 тижні тому мені повідомили про підозру, а вже сьогодні (навіть коли ми не встигли оскаржити ані запобіжний, ані саму підозру) «слідство» завершують і будуть передавати справу до суду», — написав він.

Стерненко зазначив, що за ці два тижні не було проведено жодних слідчих дій. При цьому, при обранні запобіжного заходу прокурор у цій справі зазначав про необхідність їх проведення. Також, за його словами, справу можуть передати до суду в Одесі.

Нагадаємо, 15 червня суд обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на два місяці. Домашній арешт присудили за місцем прописки в Одесі, де зараз знаходиться військова частина. Відтак, 16 червня суд змінив адресу, за якою активіст може відбувати запобіжний захід.

Нагадаємо, 11 червня Стерненку вручили підозру в умисному вбивстві. Обвинувачення тоді ж клопотало про цілодобовий домашній арешт.

Усе відбувається у зв’язку із так званою «справою Стерненка», коли активіст, на той момент проживаючи в Одесі, навесні 2018-го пережив замовний напад на себе. Стерненку вдалось відбити напад, внаслідок чого один із нападників помер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про справу Стерненка — з офіційних документів слідства

Це був третій напад на чоловіка за кілька місяців. Перед тим його били битою та стріляли в шию з травматичної зброї. Щодо третього нападу Стерненко запевняє, що не винуватий і просто оборонявся.

Сергію Стерненку 25 років, шість із них він активний у громадському житті — зокрема, рідної Одещини. У лютому 2014-го Стерненко очолив міське, а за кілька місяців і обласне відділення «Правого сектору». Брав участь в акціях із протидії так званій «русской вєсни».  Із часом став одним з найактивніших представників одеських націоналістів: Стерненко проводив численні пікети російського консульства в Одесі, брав участь у блокуванні одеських концертів поп-виконавців, які проводили виступи в Росії, в акціях проти проросійських політиків — зокрема, «сміттєвій люстрації» Нестора Шуфрича. А також у численних акціях проти незаконних забудов.

Днями «Слідство.Інфо» повідомляло, що старший групи прокурорів, які розслідували справу Стерненка, Андрій Радіонов, відмовився підписувати підозру й вийшов із процесу. На 17 сторінках обґрунтування свого рішення він, зокрема, зазначив, що у справі є відчутний політичний тиск.

Також ми писали про суддю, який обирав для Стерненка запобіжний захід. Володимир Бугіль відомий тим, що виносив рішення проти учасників Революції Гідності, уник люстрації та чинив правосуддя в умовах конфлікту інтересів.