Цілий церковний комплекс — храм, недільна школа та котельня — у селі Гатному під Києвом належить сім’ї колишнього нотаріуса Артема Літвінова. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Нотаріус у рясі: як храм під Києвом опинився у приватних руках».

З Реєстру речових прав на нерухоме майно журналісти дізналися, що храм Покрови Божої Матері та святого Артемія Антіохійського на 270 квадратів, недільна школа на 200 квадратів та котельня на 100 квадратів належать приватним особам Артему Літвінову та його дружині Тетяні. Пан Літвінов також є орендарем земельної ділянки під храмом. Хоча спочатку сільрада виділила землю прихожанам, згодом депутати змінили умови угоди і тепер земля також у приватних руках. Храм належить до Російської православної церкви в Україні.

Артем Літвінов донедавна працював нотаріусом у Києві. Він фігурував у розслідуванні «Схем» щодо продажу кредитних портфелів кількох установ банкіра Миколи Лагуна — «ДельтаБанк», «ОмегаБанк» та інших. Як зазначають журналісти, їх продавали за заниженими цінами близькій до Лагуна компанії. Артем Літвінов також займався реєстрацією будинку Миколи Лагуна у Козині біля Києва. А от сестра екс-нотаріуса Аріна Літвінова працює суддею Окружного адмінсуду Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЦЕРКВА ПОЗА ПОЛІТИКОЮ»: ЯК ЄПИСКОПИ РПЦ В УКРАЇНІ СПІВПРАЦЮЮТЬ З БОЙОВИКАМИ ДОНБАСУ ТА ОКУПАЦІЙНОЮ ВЛАДОЮ КРИМУ

«Слідство.Інфо» намагалося зв’язатися з колишнім нотаріусом, який володіє церковним комплексом під Києвом, але він не відповідав на наші повідомлення у месенджерах у соцмережах. Ми також з’ясували, що вже понад рік Артем Літвінов проповідує у Канаді — він є настоятелем Російської православної церкви в Україні громади Різдва Пресвятої Богородиці у місті Річмонд-Гілл.

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало, як Російська православна церква в Україні незаконно побудувала церкву на місці археологічних розкопок старовинного мурованого храму ХІІ століття, що на столичному  Подолі.