Служба безпеки України (СБУ) не закупила програму Verint NowForce для запобігання поширенню коронавірусу, на яку два місяці тому Уряд виділив майже 50 мільйонів гривень. Відповідно до розпорядження Кабміну, до 1 червня СБУ мала прозвітувати про використання коштів. Утім, закупівлю досі так і не розпочали. Як пояснили у спецслужбі, вони вирішили відмовитися від цієї закупівлі.

Про те, що закупівля не відбулася, «Слідство.Інфо» довідалося з відповіді на запит СБУ.

Зауважимо, що 8 квітня поточного року Кабінет Міністрів своїм розпорядженням виділив Службі безпеки кошти на закупівлю програми. Як ідеться в документі, СБУ повинна була до 1 червня подати звіт про використання цих грошей. Утім, як повідомили нам на запит, станом на 17 червня закупівлю не розпочали. У запиті СБУ додала, що в компетенції Кабінету Міністрів — змінити цільове призначення цих коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник київського управління СБУ подав декларацію: в ній два BMW X5 та дві рушниці

Як повідомляла нам Служба безпеки у відповіді на запит 12 травня, до програми Verint NowForce ізраїльсько-американського розробника Verint Systems планували підключити центральні та місцеві органи влади, штаби протидії коронавірусної хвороби, лікарні з інфекційними відділеннями, бригади швидкої допомоги.

На думку СБУ, Verint NowForce в українському варіанті мала являти собою мобільний додаток для громадян, за допомогою якого можна стежити за дотриманням ними карантину. Інший додаток мали отримати співробітники сфери охорони здоров’я та мобільних бригад. Цю програму, як зазначали в Службі безпеки, можна використовувати для проведення нарад, надання вказівок, прогнозування розвитку обстановки, формування звітностей тощо.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила «Слідству.Інфо», що спецслужба взагалі вирішила відмовитися від цієї закупівлі й коштів із резервного фонду держбюджету навіть не отримувала.

«Здійснили додаткове дослідження й вирішили, що [закуповувати програму] не потрібно. Тому й не використовували державні кошти», — зауважила вона.

Як раніше повідомляло «Слідство.Інфо», співробітник СБУ продавав дані телефонних з’єднань, прикриваючись «контррозвідувальною діяльністю». Його співучасника, мешканця Києва, засудили до одного року ув’язнення умовно.