Мешканець Києва, який за змовою з працівниками Служби безпеки України (СБУ) продавав через Telegram та WhatsApp дані телефонних з’єднань українських громадян, отримав рік умовно. Доля співробітників спецслужби, які надавали йому цю інформацію, наразі невідома. 

Про продаж даних щодо телефонних з’єднань ідеться у вироку Дніпровського райсуду Києва від 3 березня 2020 року. Як дізналося “Слідство.Інфо” з порталу “Судова влада”, засудженого звуть Влас Кадников.

У документі вказано, що на початку 2019 року Кадников змовився з працівником СБУ, щоб заробляти на продажі такої інформації. Знайомий співпробітник спецслужби, у свою чергу, домовився зі своїм колегою з Донецького управління Служби безпеки, що той надаватиме йому таку інформацію. Ідеться про тривалість дзвінків, номер співрозмовника, MAC-адреси та IP-адреси пристроїв тощо. За даними слідства, Кадников мав підшукувати “клієнтів”, а працівники спецслужби — діставати інформацію за винагороду. Вартість таких послуг фігуранти оцінили в 160-200 доларів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ СБУ минулоріч витратила на автомобілі 40 млн грн — вдвічі більше ніж у 2018-му

Працівник Донецької СБУ, працюючи в зоні Операції об’єднаних сил, отримував інформацію щодо з’єднань на підставі службових записок. У них він вказував, що необхідні дані йому потрібні в межах “контррозвідувальної діяльності”.

Працівники спецслужби продавали через Кадникова дані з’єднань щонайменше тричі — упродовж листопада-грудня 2019 року. За це Кадников заплатив їм всього щонайменше 23,5 тисяч гривень.

Відповідно до рішення суду, Кадников підписав із прокурором угоду про визнання винуватості. Відтак чоловіка засудили до трьох років за ґратами, однак покарання змінили на умовне. Чи понесли відповідальність співробітники СБУ, наразі невідомо.

Нагадаємо, раніше “Слідство.Інфо” розповідало про те, що Служба безпеки самовільно добудувала другий поверх однієї зі своїх будівель на території Київського політехнічного інституту. Також СБУ збудувала поблизу ще одну незаконну будівлю. Столичні чиновники пообіцяли провести перевірку та, за необхідності, вжити заходів щодо порушників.