Державний орган російської цензури «Роскомнадзор» на вимогу Генеральної прокуратури РФ заблокував сайт агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» для відвідувачів з території Росії.

Про це агенція довідалася з реєстру заборонених у РФ сайтів, який збирає та оновлює громадська організація «Роскомсвобода». 

Рішення щодо заборони сайту ухвалили 2 червня, а вже з 5 червня доменне ім’я «slidstvo.info» заблокували у Росії. Це означає, що користувачі, які територіально знаходяться у РФ, більше не можуть відвідувати сайт журналістської агенції.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Слідству.Інфо» зауважила, що останнім часом спостерігається нова хвиля блокувань сайтів українських медіа та громадських організацій Роскомнадзором (на початку повномасштабної війни росіяни вже заблокували низку українських сайтів — ред.).  Цей орган державної цензури діє у Росії для «захисту» громадян від критики режиму. 

«Вони блокують тих, хто критикує російську владу, обмежують доступ до будь-якої альтернативної інформації про війну, — пояснює Романюк. — Я думаю, вони блокують те, що їм загрожує найбільше. Якщо говорити про «Слідство.Інфо», то причиною блокування могли стати ваші матеріали з ідентифікацією окупантів. Напевне, вас заблокували, щоб росіяни не могли через ваш сайт шукати своїх родичів».

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну журналісти агенції «Слідство.Інфо» займаються ідентифікацією російських військових, які воюють в Україні. Журналісти встановили особи сотень окупантів, а оприлюдненні ними дані використовують у своїй роботі українські прокурори для оголошення офіційних підозр воєнним злочинцям.

Також «Слідство.Інфо» разом з «Антикорупційним штабом» у травні запустили проєкт «Російські воєнні злочинці», де зібрана інформація про майже 140 тисяч окупантів.

«За три місяці повномасштабної війни наш сайт мав 23% аудиторії з Росії, — зазначила головна редакторка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець. — Можливо, ці люди хотіли дізнатися правду про війну Росії проти України, але тепер «Роскомнадзор» позбавив їх такої можливості».