Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили список колаборантів, які були українськими правоохоронцями, а нещодавно вступили до окупаційного «МВД РФ» на Запоріжжі. Виявилося, що серед них багато фанатів Кремля і «совка», які останніми роками подорожували до Росії. Також журналісти знайшли соратника відомого екснардепа-колаборанта і навіть колишнього працівника військомату.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

Нещодавно українська Служба безпеки опублікувала дані про 17 колаборантів із Запорізької області, які почали прислужувати окупантам у так званому «МВД РФ» на Запоріжжі. За даними СБУ, зрадники викрадають і залякують людей, які опираються окупаційному режимові, а також збирають «данину» з підприємців.

49-річного уродженця Донеччини Вадима Міхєєва окупанти призначили «начальником міжрайоного управління Мелітополя». Міхєєв — колишній співробітник МВС. За даними журналістів, до окупації Донецька він був начальником штабу Первомайського райвідділу міліції на Донеччині.

Закінчивши свою кар’єру правоохоронця, Міхєєв працював охоронцем депутата Євгена Балицького — ще одного зрадника, який наразі очолює окупаційну адміністрацію в Мелітополі.

Кілька років тому Міхєєв засвітився на відео в оточенні молодиків спортивної статури під час сесії Мелітопольської міської ради. Згодом з’явилося ще одне відео, на якому він перешкоджав журналістам. Примітно, що Міхєєв не тільки перейшов на сторону ворога, але й закликав до лав «милиции» інших. А саме  колишніх і чинних співробітників правоохоронних органів.

Колаборант має профіль в «Однокласниках», однак давно не оновлював його. На ньому збереглося лише одне фото Міхєєва. Водночас він має доньку, яка активно веде сторінку у фейсбуці і вказує місцем проживання Київ.

Вадим Міхєєв

За даними СБУ, окупанти призначили «начальником Кам’янко-Дніпровського районного відділу» 34-річного Віктора Чудака. Цей  відділ розташований у селі Велика Знам’янка, де Чудак народився і, схоже, й досі проживає. Дев’ятого травня у коментарі для пропагандиського каналу Чудак розповідав про роботу так званої «народной милиции».

«Можна сказати, що в Кам’янко-Дніпровському районі налагодилося мирне життя», – сказав він пропагандистам.

У судовому реєстрі журналісти знайшли інформацію, що у 2015 році Віктор Чудак був «даішником». Нагадаємо, в рамках реформи поліції Державну автоінспекцію ліквідували як орган із сумнівною репутацією. Як свідчить ухвала суду, Чудак був учасником справи про протиправну діяльність працівника ДАІ. Однак, із невідомих причин, позивачі на судове засідання не з’явилися, через що справа залишилася без розгляду.

Варто зауважити, що колаборант та його дружина не приховували своєї прихильності до Росії та ностальгії за Радянським Союзом. Це видно по сторінках Віктора Чудака і його дружини Тетяни у заборонених в Україні «Вконтакті» та «Однокласниках».

Наприклад, у грудні 2017-го року Тетяна Чудак опублікувала фото з Москви. У коментарях до фото Віктор додав: «Мы с любимой в Кремле». Також подружжя викладало фото їхнього сина у формі радянського солдата.  До слова, Віктор Чудак у 2020-му безуспішно балотувався до Запорізької обласної ради від проросійської «Партії Шарія».

Ще один поліцейський-колаборант, за версією СБУ, – 40-річний В’ячеслав Орлов із Мелітополя. За даними української спецслужби, чоловіка призначили так званим “начальником відділу карного розшуку”. 

Раніше він вже працював на схожій посаді. Журналісти виявили в мережі фото Орлова у формі з шевроном «Кримінальний блок МВС». Карний розшук якраз належить до кримінального блоку. Цікаво, що 4 роки тому, Орлов також їздив до Москви, про що свідчать фото, опубліковані на його сторінці в «Однокласниках».

Ще одним зрадником, за даними СБУ, виявися 48-річний Олексій Кошель родом із Токмака. Його окупанти призначили  начальником «Мелітопольського міжрайонного управління МВД».

Майже рік тому чоловік був героєм місцевих новинних сайтів як лауреат конкурсу «Батько року». Кошеля відмітили, як працівника Збройних сил України — «Батько — військовослужбовець».

Примітно, що раніше Кошель працював у військкоматі міста Токмак. Тож, ймовірно, він володів цінною інформацією про українських військовослужбовців, яка могла знадобитися російським окупантам.

Олексій Кошель має сторінки у Facebook і забороненому «Вконтакті», але активно їх не веде. Раніше він публікував фото у формі української міліції і з родиною. Примітно, що після призначення  у фейковому «МВД» Запорізької області сторінку у фейсбуці Кошель почистив від усього, що могло видати його як проукраїнськи налаштованого.

«Слідству.Інфо» вдалося поспілкуватися з Олексієм Кошелем телефоном. На запитання щодо співпраці з окупантами він заявив: «Це для вас вони окупанти. А для нас, для народу України нормального, який залишився на своїй території, на своїй землі, ми не вважаємо їх окупантами». На додаткові запитання журналістів Кошель не відповів.

Олексій Кошель

43-річний Сергій Ракитянський зрадив присязі вже не вперше. Наразі окупанти призначили його на посаду так званого  «заступника начальника МВД в Бердянську». Сергій Ракитянський народився в Макіївці та раніше працював у Генеральній прокуратурі Донецької області. Однак, після окупації частини Донеччини, Ракитянський перейшов до прокуратури так званої «ДНР».

Сергій Ракитянський

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру