Серед бійців 123-го полку мобілізованого резерву народної міліції так званої «ДНР», які брали у штурмі Маріуполя та воюють за окупантів в Запорізькій області, є українці. Журналісти «Слідства.Інфо» попри те, що інформації про це формування небагато, змогли встановити особи цих бойовиків завдяки соціальним мережам — вони активно викладають туди власноруч відзняті відео із зафіксованими воєнними злочинами.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо». 

Як встановили журналісти, ці бойовики займаються дрібними крадіжками, зривають українські прапори та насильно депортують людей. Саме вони брали участь в окупації міста Пологи Запорізької області.

Дослідивши опубліковане бойовиками відео звідти, журналістам вдалось встановити старшого однієї з груп — 36-річного громадянина України, уродженця Харцизька Донецької області Олега Орбана. До повномасштабної війни він возив товари до Москви та публікував у своїх соцмережах цитати із пабліків, а вже квітні перетворився у «російського патріота» та примкнув до лав 123 полку мобілізованого резерву так званої народної міліції «ДНР».

Чоловік сам знімає на відео власну причетність до воєнних злочинів і публікує у соцмережах. Так, на одному з відео Олег Орбан демонструє гроші, які, схоже, забрав гроші у цивільних, і називає купюри «трофейчиками». Також він разом із іншими бійцями полку, ховаючись у курнику, обстрілював із міномета та гранатомета житлові будинки. Судячи з кількості відео звідти, окупанти облаштували там свої позиції, наражаючи на небезпеку місцевих жителів.

У липні Олега Орбана нагородили медаллю «за воінську доблість» 1-2 ступеню. Це нагорода за особливу відзнаку, відвагу, мужність, самовідданість під час «оборони»  так званої «ДНР» та участі у «спецоперації» на території України. 

Фото із соцмереж Олега Орбана, де він виклав документ про свою “нагороду”

У документі вказано, що він — снайпер першого стрілецького відділення стрілецького взводу снайперів 5 батальйону 123 стрілкового полку.

Проаналізувавши фото та відео з соцмереж Олега, журналістам вдалося ідентифікувати ще одного бойовика з полку — 40-річного Владислава Рязанова. У соцмережах він вказав, що проживав в Мирнограді Донецької області. Раніше служив у повітряно-десантних військах. На деяких сторінках із соцмереж Владислав вказує, що сам з російського Іркутська. Рязанов має позивний — «Іркут».

Чоловік давно бере участь у війні проти України. Був членом так званого Союзу добровольців Донбасу — тобто бойовиком так званої «ДНР».

«Іркут» також причетний до воєнних злочинів на території України. Він займався насильницькою депортацією людей з окупованого Маріуполя, зокрема і дітей. На відео він зафільмував, як їх перевозять — у закритому й відкритому причепі, мовби худобу. 

Також журналістам вдалося ідентифікувати ще кількох бойовиків 123 полку – Євгена Корусенка з Донецька, Андрія Акмаєва з Тореза, Костянтина Мішуру з Макіївки, але найбільшу увагу привернув 25-річний Олексій Гладков з Донецька. 

На своїй сторінці в мережі TikTok Олексій опублікував відео з того самого курника, де перебувала і група Орбана. Олексій стріляв з автомата та модернізованого кулемета Калашнікова. Журналісти припускають, що стріляють окупанти все-таки по житловим будинкам і цивільним.

«Слідство.Інфо» намагалось зв’язатися з Олегом Орбаном, Олексієм Гладковим та його дружиною, проте ніхто з них не відповів. 

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру