Служба зовнішньої розвідки України за майже 51 млн грн замовить компанії «Рубікон-Моноліт» реконструкцію будівлі спецпризначення у Києві. Ця фірма фігурує в низці кримінальних проваджень, зокрема й у справі про привласнення бюджетних грошей. За версією правоохоронців, посадовці компанії заволоділи 1,6 мільйона гривень під час реконструкції лікарні на Дніпропетровщині.

Про цю закупівлю «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Повідомлення про намір укласти договір із фірмою «Рубікон-Моноліт» опублікували 11 грудня. Ремонт двоповерхової будівлі з підвалом у Києві мають завершити до кінця 2021 року.

Як ідеться в тендерній документації, проєктом передбачено «підсилення несучих конструкцій, опорядження фасаду з утепленням, влаштування даху, заміну вікон, зовнішніх та внутрішніх дверей, опорядження приміщень, влаштування нових підлог, а також реконструкцію внутрішніх та зовнішніх інженерних мереж для забезпечення вимог чинних норм, благоустрій території».

У торгах брало участь п’ять компаній. Дві з них зголосилися виконати ремонт дешевше від «Рубікон-Моноліту» на 9 і 8 гривень відповідно. Проте замовник відхилив їхні пропозиції через проблеми з документами.

Як довідалося «Слідство.Інфо», компанія-переможець фігурує в низці кримінальних проваджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові замовлять ремонт спорткомплексу майже за 70 млн грн фігуранту справи про розтрату коштів Міноборони 

Зокрема, за версією слідчих поліції, «Рубікон-Моноліт» привласнила 1,6 мільйона гривень державних коштів під час реконструкції Павлоградської міської лікарні на Дніпропетровщині. Як свідчить ухвала Павлоградського міськрайонного суду від 10 квітня 2019 року, кримінальне провадження було зареєстроване у грудні 2018 року.

Як ідеться в судових документах, те, що обсяг виконаних фірмою робіт не відповідає фактичному стану, встановили представники територіальних управлінь Рахункової палати.

Також, як ми довідалися із судових ухвал, «Рубікон-Моноліт» фігурує у справі від 2017 року про привласнення коштів Європейського Союзу під час виконання програми про забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб на Дніпропетровщині. Про це свідчить ухвала Бабушкінського райсуду Дніпропетровська від 8 січня 2019 року.

Як свідчить аналітична система Bi.Prozorro, «Рубікон-Моноліт» із серпня 2016 року уклала договорів за результатами публічних закупівель на суму 1,45 мільярда гривень. Найбільшим замовником фірми була Дніпропетровська облдержадміністрація. Її департамент капітального будівництва уклав із «Рубікон-Моноліт» 36 договорів на суму майже 1,1 мільярда гривень.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Служба зовнішньої розвідки України планує замовити ремонт будівлі у Києві за 5,5 мільйона гривень компанії «Абажур». За версією поліцейських, представники цієї фірми раніше привласнювали гроші на ремонтних роботах для Збройних сил України. Утім, після виходу матеріалу розвідники скасували цю закупівлю. Офіційна причина — «відсутність подальшої потреби в закупівлі».