Помічниця президента Марія Левченко та її чоловік, ексзаступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі мешкають в приватному будинку під Києвом, який належить родині бізнесменів, компанії з орбіти яких фігурують у десятках проваджень щодо схем ухилення від сплати податків. Такий звʼязок може містити потенційний конфлікт інтересів.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Дружочки».

Журналісти виявили, що родина Гогілашвілі-Левченко орендує будинок в селі Хотів під Києвом на понад 350 квадратних метрів. Він оточений високим парканом. На території є ще одна будівля, пост охорони, басейн, альтанка та, схоже, навіть власний курник. За оцінкою експерта з нерухомості Юрія Піти, довгострокова оренда такого будинку може коштувати від 40 до 54 тисяч гривень, тобто близько 1500-2000 доларів на місяць.

За підрахунками журналістів, торік заступник міністра разом з дружиною заробляли близько 64 тисяч гривень на місяць. Це з урахуванням, що вони сплатили усі податки. У 2020 році Левченко та Гогілашвілі придбали дві автівки. Також Олександр Гогілашвілі зазначив у декларації, що йому вдалося накопичити додатково ще 200 тисяч гривень готівки. Ці витрати суттєво скорочували задекларований щомісячний бюджет родини. Тож якщо припустити, що місяць оренди будинку обходився їм щонайменше у 40 тисяч гривень, то Левченко та Гогілашвілі навряд чи могли дозволити собі оренду такого маєтку за ринковими цінами. 

Маєток у Хотові, який орендує родина Левченко-Гогілашвілі

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», цей будинок належить Діані Стрелковській. Це колишня дружина бізнесмена Вʼячеслава Стрелковського. Журналісти виявили, що низка компаній, де власниками в різні періоди часу були Діана чи В’ячеслав Стрелковські, фігурують у десятках кримінальних проваджень, починаючи з 2010 року. Ці справи переважно стосуються податкових схем і ухилення від сплати податків, або ж так званих «скруток» податку на додану вартість (схем із формування штучного податкового кредиту на ПДВ — ред.). Журналісти також зʼясували, що разом із фірмами з орбіти Стрелковських в цих провадженнях фігурували представники великого бізнесу — компанії із групи ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, мережі супермаркетів «Сільпо» (Fozzy Group), АЗС WOG, оператора мобільного звʼязку «Київстар».

Попри численні кримінальні провадження, Стрелковські не є підозрюваними у жодній з цих справ.

Діана та В’ячеслав досі підтримують тісні зв’язки, йдеться в матеріалі. Стрелковський мешкає в маєтку в Козині, який офіційно належить фірмі його колишньої дружини.

В’ячеслав Стрелковський всіляко ховає від публіки своє обличчя. Проте «Слідству.Інфо» вдалося віднайти фото бізнесмена. 

Вʼячеслав Стрелковський (крайній праворуч)

Колишній керівник податкової Євген Олейніков незадовго до своєї відставки розповідав про «дивні ситуації», які виникали при спробі перевірити бізнес, повʼязаний зі  Стрелковськими. «Кілька разів ДПС намагалася перевірити його компанії. Щодо низки компаній виникає дивна ситуація: тільки ми виходимо на перевірку, з’ясовується, що документи буквально вчора вилучили правоохоронні органи. Документи чомусь ніколи туди не повертаються, але і справа нікуди не рухається. А перевіряти нам нема чого, бо якщо ми відкриємо Податковий кодекс, то з’ясуємо, що податкова служба проводить тільки документальні перевірки», — розповідав він в інтерв’ю виданню «Економічна правда».

«Слідство.Інфо» намагалося отримати коментар В’ячеслава Стрелковського під маєтком в Козині. Втім, бізнесмен проігнорував запитання журналістів.

Також без відповіді запитання редакції залишили Олександр Гогілашвілі та Марія Левченко.

Раніше «Слідство.Інфо» повідомили, що керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов може проживати у приватному будинку під Києвом разом із помічницею президента Марією Левченко та її чоловіком, ексзаступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі, який ймовірно є громадянином Росії. Такі зв’язки можуть становити загрозу для національної безпеки України.