Компанії, яка фігурує у кримінальному провадженні щодо розкрадання бюджетних грошей в особливо великих розмірах, довірили ремонт школи у Києві майже за 74 мільйони гривень. Власника цієї фірми торік затримали на наданні 650 тисяч хабара за перемогу в закупівлях.

Як довідалося «Слідство.Інфо», повідомлення про намір укласти договір з цією фірмою опублікували 16 травня на порталі публічних закупівель Prozorro.

У рамках ремонту потрібно буде надбудувати в гімназії у Дарницькому районі столиці четвертий поверх. Замовник робіт, управління освіти державної адміністрації району, планує обрати підрядником для цього фірму «Грін Трейдінг».

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», чиновники цієї адміністрації та компанія «Грін Трейдінг» (серед інших) фігурують у кримінальному провадженні щодо схеми з розкрадання бюджетних грошей в особливо великих розмірах, виділених на капітальні ремонти об’єктів у Дарницькому районі Києва. Розслідування, яке почалось у серпні 2018 року, ведуть слідчі Головного управління Національної поліції Києва. Про це ми довідалися з ухвали Голосіївського районного суду Києва від 26 липня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС закупило у своєї фірми респіратори по 4 тис грн за одиницю під COVID-19

За даними офіційного слідства, тодішній голова адміністрації разом зі своїм радником, а також власником «Грін Трейдінг» Миколою Руденком створили схему «відкатів» у розмірі 10-15 відсотків від суми укладених із переможцями тендерів договорів.

Як ідеться у згаданій судовій ухвалі, 19 липня минулого року власник «Грін Трейдінг» передав раднику голови держадміністрації 650 тисяч гривень за сприяння підконтрольним йому компаніям у перемогах на закупівлях. За повідомленням прокуратури Києва, того ж дня Руденка затримали і повідомили йому про підозру.

Також, за даними слідства, Руденко передавав посадовцям Дарницької РДА Києва «відкат» від депутата Київради. А також, як стверджують слідчі, він давав «відкат» чиновнику Подільської райдержадміністрації Києва.

Невдовзі суд арештував банківські рахунки компаній, які, за версією слідчих, контролював Руденко. У тому числі й «Грін Трейдінг».

Відповідно до ухвали Голосіївського районного суду Києва від 13 квітня цього року, наразі власник «Грін Трейдінг» не перебуває за ґратами: до нього застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що слідчі Служби безпеки України здійснюють розслідування щодо державної зради та розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах на казенному науково-виробничому об’єднанні «Форт».