Члени воєнізованого формування, пов’язаного із Семеном Семенченком, близько року тому вдерлись на територію шахти «Краснолиманська». Відтоді й донедавна вони фактично контролювала роботу підприємства.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Солдати мільярдера».

Як ми довідалися, представники організації «Донкорп Україна», яку контролює екснардеп і командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко, на початку 2020 року долучилися до шахтарських протестів на «Краснолиманській». Це найбільша державна вуглевидобувна компанія України, розташована на Донеччині. 

Колишній член «Донкорпу» Євген Сікора розповів «Слідству.Інфо», що їм дали завдання нібито охороняти мирний мітинг шахтарів. Проте насправді, зізнається Сікора, учасники формування безпосередньо брали участь в цих протестах.

У червні 2020 року бійці Семенченка разом із шахтарями прорвалися через охорону і вдерлися на шахту. А за кілька тижнів, після того як на підприємстві змінився директор, «донкорпівці» офіційно стали там охороною.

Як стверджує місцевий депутат і керівник профспілки Євген Костенніков, члени цього формування фактично взяли шахту під контроль. Зауважимо, що Костенніков — колишній заступник директора шахти «Краснолиманська». Нині він є обвинуваченим у справі про розкрадання коштів на підприємстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнізоване формування Семенченка працювало в інтересах Коломойського

За словами Костеннікова, він познайомився із Семенченком десь півтора роки тому у Києві. На цій зустрічі також був присутній народний депутат від «Слуги народу» Андрій Герус. Діяльність Геруса, який очолює «енергетичний» комітет Верховної Ради, у деяких медіа пов’язують з інтересами Ігоря Коломойського.

Водночас у коментарі «Слідству.Інфо» нардеп зауважив, що на цю зустріч його запросив Семенченко і він начебто не знав, які теми там обговорюватимуть. Також Герус запевняє, що питання захоплення  шахти на цій зустрічі не піднімалося.

Як розповів «Слідству.Інфо» профспілчанин Євген Костенніков, у них із Семеном Семенченком спершу була домовленість.

«Домовленість була одна: коли заходимо на шату, вони беруть на себе охорону об’єкта, а ми управління шахтою і все, що пов’язано, приміром, із видобутком вугілля, його реалізацією — за це повинні були взятися спеціалісти», — зізнається Костенніков.

Втім Семенченко, зі слів Костеннікова, не дотримався своїх обіцянок і особисто взяв шахту під контроль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці Семенченка охороняли «Центренерго» Коломойського

Семен Семенченко у листуванні з журналістом «Слідства.Інфо» запевнив,  що прямо не пов’язаний з «Донкорпом», а лише їх консультує. Але колишні «донкорпівці» стверджують, що саме Семененко контролює цю структуру.

«Слідство.Інфо» відшукало документ, який підтверджує, що «Вугільна компанія «Краснолиманська» після зміни директора офіційно сплачувала «Донкорпу» за охорону.

За даними місцевих медіа, днями туди з обшуками прийшла Служба безпеки України у справі про незаконні збройні формування.

Зауважимо, що до вторгнення бійців «Донкорпу» на шахту, вугілля на «Краснолиманській» видобувала компанія, яка належить Віталію Кропачову. За часів президентства Петра Порошенка його називали «наглядачем» за вугільною галуззю.

Кропачев у коментарі «Слідству.Інфо» розповів, що фінансові проблеми, і, відповідно, невиплати зарплат, почалися тоді, коли держкомпанія «Центренерго» перестала купувати у них вугілля. Бізнесмен вважає, що це Коломойський створив йому проблеми. Вугілля не купували, зарплати не платили і люди почали протестувати.

Але, як стверджує Євген Костенніков, коли на шахту зайшов «Донкорп», держкомпанія почала знову купувати вугілля, а шахтарі — отримувати зарплату.

Нагадаємо, що днями Служба безпеки України повідомила про припинення діяльності незаконної приватної військової компанії. Серед організаторів цієї структури слідство називає Семена Семенченка, а також «позаштатного агента Національного антикорупційного бюро» Євгена Шевченка. За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб. Під час обшуків правоохоронці вилучили кілька десятків одиниць зброї, 5,5 тисяч набоїв, фінансову документацію та чорнові записи. 

У п’ятницю стало відомо, що Семенченко прибув до київського управління СБУ.