НАБУ підготувало документи, необхідні для екстрадиції колишнього голови Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка. Він є фігурантом справи “Роттердам+”.

Про це в ефірі програми “Що це було?” на “24 каналі” повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

За словами Ситника, питання повернення Дмитра Вовка в Україну затягувалося через перехідний період, пов’язаний із запуском Вищого антикорупційного суду.

“Тільки на днях ми отримали рішення про заочний арешт. Тобто весь пакет документів для того, щоб запускати міжнародні процедури, він також є”, заявив керівник НАБУ.

“Роттердам+” — це формула обрахунку вартості вугілля, яке закуповували для теплових електростанцій України. Її в березні 2016-го затвердила українська енергетична комісія НКРЕКП. 

За офіційною версією, Україна закуповувала тверде паливо за цінами біржі в Нідерландах. У формулу закладали й вартість доставки з голландського порту Роттердам. У Нацкомісії пояснювали, що європейське вугілля нібито мало стати альтернативою паливу з окупованих територій. Однак виявилося, що з Нідерландів не було жодної доставки. За версією слідства, необґрунтовані розрахунки призвели до зростання тарифів у країні на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Збитки на 19 мільярдів: що відомо про схему “Роттердам+”

Розслідування справи “Роттердам+” триває з 2017 року. За версією НАБУ, через запровадження цієї формули українські громадяни  зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень. НАБУ 8 серпня повідомило про підозри шістьом посадовцям, які фігурують у справі. У тому числі й Дмитру Вовку.