Офіс Президента Володимира Зеленського відмовився розкривати звітність свого Фонду з ліквідації наслідків COVID-19. Раніше низка олігархів та бізнесменів, на прохання президента, внесли у фонд значні пожертви.

Про це повідомляє Kyiv Post.

У березні президент Володимир Зеленський зустрівся з бізнесменами та попросив їх «скинутися» грошима у фонд боротьби з коронавірусом. Тоді він зазначив, що зібрати треба близько 12-13 мільярдів гривень «на різні лікарські засоби». Вдалося ж зібрати, начебто, лише 375 мільйонів гривень.

На початку травня заступник Голови Офісу Президента Кирило Тимошенко опублікував звіт про діяльність фонду. За цим звітом, гроші витратили на закупівлю тестів та засобів захисту для медиків. Однак ані джерел фінансування, ані постачальників медобладнання, ані тих установ, які його отримали у звіті зазначено не було.

Журналісти Kyiv Post надіслали до Офісу Президента запит із проханням надати перелік спонсорів та дані про закупівлі. Однак відповіді виданню не надали, аргументувавши це тим, що фонд при Офісі Президента приймав пожертви від приватних осіб і компаній, а відтак публікувати імена вони зможуть лише за їхньої згоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОП закуповує українські ПЛР-тести на коронавірус коштом невідомих благодійників

Видання запитало бізнесменів про їхні внески. Зокрема, понад 156 мільйонів гривень президентський фонд отримав від бізнес-групи Віктора Пінчука «Інтерпайп», «Миронівського хлібопродукту» Юрія Косюка та від компаній бізнесмена Андрія Ставніцера. Ще 10 мільйонів гривень надійшли від трьох бізнесменів із Дніпра: Геннадія Буткевича, Євгена Єрмакова і Віктора Карачуна — власників мережі супермаркетів «АТБ». Насіб Гасанов, власник Vodafone Україна, перерахував у фонд 28 мільйонів гривень.

Зазначимо, що фонд при Офісі Президента отримував гроші не напряму, а через дві благодійні організації. Так, одеський фонд «Корпорація Монстрів», як повідомила його засновниця Катерина Ножевнікова, отримав майже 363 мільйони гривень. Засновник фонду «Прайм» Борис Баум, у свою чергу, зазначив, що зібрав близько 50 мільйонів гривень.

Загалом від цих двох організацій фонд при Офісі Президента отримав 413 мільйонів гривень. При цьому в установі відзвітували лише про 375 мільйонів гривень.

Зазначимо, що на зустрічі з Зеленським щодо створення фонду також були присутні олігархи Ігор Коломойський та Рінат Ахметов, а також бізнесмен Сергій Тігіпко. Усі троє, як вони повідомили виданню, у президентський фонд грошей не надавали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: що не так із тестуванням

Також на зустрічі був Олег Петрашко – заступник гендиректора агрохолдингу «Укрленфармінг», який належить бізнесмену-втікачу Олегу Бахматюку. Він відмовився повідомляти, чи надавав кошти у фонд. До слова, на наступний день після зустрічі бізнесу з президентом Олега Петрашка призначили Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. А вже у червні одну зі справ проти Бахматюка за рішенням суду закрили.