Офіс генпрокурора вже тиждень не відповідає на прохання Національного антикорупційного бюро (НАБУ) ініціювати відсторонення від посад суддів Окружного адміністративного суду (ОАСК), яким нещодавно оголосили підозри у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із повідомлення видання «Українська правда».

Як зазначає сайт із посиланням на відповідь правоохоронців, 24 липня НАБУ направило до Офісу генпрокурора клопотання про відсторонення 7 підозрюваних суддів ОАСКу. За даними медіа, згідно із законом відсторонити суддів від посад має право Вища рада правосуддя. А ініціювати цей процес можуть Генпрокурор або його заступники.

Утім, станом на 31 липня, за даними «Української правди», в Офісі генпрокурора детективам не відповіли. А на запит журналістів у Офісі зауважили, що інформація, яку вони запитували, є таємницею слідства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Зеленського вимагають ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва

Нагадаємо, 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» вирішення питання, намір для демонстрації власної сили заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

Згодом детективи повідомили про підозру голові Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene.

Невдовзі, як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.

Зауважимо, що медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українських правоохоронців розслідувати спроби суддів ОАСКу отримати дані телефонних з’єднань журналістки Моторевської.