Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження щодо можливої брехні в декларації голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Причина — рішення Конституційного Суду, яким скасовано відповідальність за недостовірне декларування.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з видання «Слово і діло».

Постанову про закриття провадження, за даними видання, детектив НАБУ виніс іще 12 листопада.

Як повідомляє медіа з посиланням на офіційне слідство, Вовк не вказав у своїх деклараціях за 2015 і 2016 роки інформацію про користування житловим будинком площею понад 127 квадратів і земельною ділянкою площею 1600 квадратів у селі Віта-Поштова в Київській області, які із жовтня 2016-го зареєстровані на його колишню дружину.

Також, за версією детективів, очільник ОАСК не вказав у тих же деклараціях активи своєї колишньої дружини Світлани. Зокрема, понад 1,5 мільйона гривень доходу у 2015 році та майже 1,8 мільйона у 2016-му, який вона отримала від бізнесу. Крім того, слідство вважає, що Вовк забув вказати користування автомобілем Audi Q7, який належить його тестю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВАКС скасував вирок директору бронетанкового заводу, якого покарали за незадекларовану «офшорку» та квартиру у Відні

У НАБУ заявляють, що шлюб голови ОАСК розірвано рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 12 травня 2015 року. Однак це не завадило колишньому подружжю спільно подорожувати за кордон. На думку детективів, подружжя Вовків із дітьми провело багато виїздів за кордон, що не співвідноситься з рівнем їхніх доходів. Офіційне слідство вважало, що ані Павло Вовк, ані його колишня дружина не мали достатніх офіційних доходів для придбання земельної ділянки, житлового будинку, 30 тисяч доларів і 20 тисяч євро готівкою. Вовк фігурував також у справі про незаконне збагачення — утім, Конституційний Суд у лютому 2019-го скасував відповідальність за цей злочин.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Вищий антикорупційний суд на підставі скандального рішення Конституційного Суду скасував вирок колишньому народному депутатові від «Партії регіонів» Геннадію Бобову щодо недекларування 124 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контролювати суддів можуть тільки судді, а не НАЗК: про що йдеться у скандальному рішенні КСУ

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».