Правоохоронці підозрюють чиновника з КП «Водоканал» Ренійської міської ради, що на Одещині, у службовій недбалості. Чоловік був відповідальний за проведення закупівлі сміттєвоза, але через його неякісну роботу держава переплатила майже 500 тис. грн. Журналісти «Слідства.Інфо» отримали коментар очільника КП «Водоканал» Ренійської міської ради Валерія Онищенка. Він вважає, що висновки правоохоронців побудовані на «замовній» експертизі, яка не відповідає вимогам чинного законодавства. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».  

11 березня 2024 року Київський районний суд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді 60,5 тис. грн застави чиновнику з комунального підприємства «Водоканал» Ренійської міської ради.

За версією слідства, Валерій Онищенко був відповідальний за проведення закупівлі сміттєвоза MERCEDES-BENZ у грудні 2022 року. Автомобіль обійшовся бюджету Ренійської міської ради у 2,28 млн грн й купили його у ТОВ «Сігнал-Авто». Правоохоронці порахували й виявили, що на момент укладання договору, такий сміттєвоз можна було купити за 1,83 млн грн — на 449 тис. грн дешевше. 

За цією інформацією відповідальному чиновнику комунального підприємства вручили підозру. Йому інкримінують службову недбалість, яка призвела до тяжких наслідків. Якщо вину чоловіка доведуть в суді, то він сяде на 5 років до в’язниці, йому заборонять займатися певною діяльністю впродовж 3 років та він має заплатити штраф. 

КП «Водоканал» вважає підозру правоохоронців необґрунтованою. 

«Підозра ґрунтується виключно на висновку товарознавчої експертизи щодо вартості транспортного засобу, який зроблений на «замовлення» органу досудового розслідування та не відповідає вимогам чинного законодавства України та фактичним обставинам закупівлі», — каже очільник підприємства Валерій Онищенко.

Онищенко пояснює в коментарі журналістам «Слідства.Інфо», що комунальне підприємство намагалося тричі провести закупівлю сміттєвоза, але ніхто не подався на аукціон. Тому вирішили на пряму укласти договір з ТОВ «Сігнал-Авто», чим не порушили закону.

«Дана закупівля була вкрай необхідна, тому що під час повномасштабної російської агресії в місто Рені у 2022 році прибуло багато тимчасово переміщених осіб, а також було скупчено понад 4500 вантажівок з зерном. Об’єм сміття в місті Рені збільшився вдвічі. Для уникнення техногенної ситуації із засміченням міста і відсутності достатньої кількості сміттєвозів, було прийнято рішення про закупівлю даного транспортного засобу. Також комунальний транспорт обладнали автономним відвалом для розчищення міста від снігу в зимовий період», — каже Валерій Онищенко.

Щодо завищення ціни очільник комунального підприємства каже, що ціна товару формувалась з урахуванням отриманих попередньо комерційних пропозицій на подібні транспортні засоби з урахуванням вимог законодавства щодо локалізації виробництва транспортного засобу.

Також Онищенко каже, що зараз майже ідентичний сміттєвоз продають навіть дорожче, ніж його купило підприємство. Як приклад, Онищенко приводить сміттєвоз за 55 тисяч доларів.

«КП «Водоканал» Ренійської міської ради переконане, що за наслідками розгляду даної справи буде винесено законне та обґрунтоване рішення, яким буде надано правову оцінку фактичним обставинам справи», — підсумовує Онищенко.

Читайте також: У одеському суді розглядають справу про можливу крадіжку понад мільйона гривень на ремонті місцевої школи