Болградський районний суд Одеської області обрав підприємцю Василю Кінєву запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. Його підозрюють у крадіжці пів мільйона гривень під час ремонту майданчика для мініфутболу на Одещині. Це не перше подібне кримінальне провадження, де фігурує бізнесмен та його компанії. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

У жовтні 2021 року Криничненська сільська рада, що на Одещині, оголосила тендер з очікуваною вартістю 2,6 млн грн. Сільська рада за ці гроші шукала підрядника, який  реконструював би спортивний майданчик для мініфутболу в селі. 

Позмагатись за цю можливість прийшло три компанії: ТОВ «Будівельна група стоунбудінвест», ПП «Роднік» та ПП «Васольбудстрой». Найменшу ціну запропонувала компанія «Будівельна група стоунбудінвест», але її пропозицію відхилили через «аномально низьку ціну», тому уклали договір з «Васольбудстрой». Компанія зобов’язалась виконати ремонт майданчика за майже 2,3 млн грн.

Після виконання усіх робіт, закупівлю перевірила Державна аудиторська служба, яка слідкує за якістю використання бюджетних коштів держорганами. У своєму висновку аудитори стверджують, що Криничненська сільська рада не мала укладати договір з «Васольбудстрой», бо її пропозиція не відповідала умовам тендерної документації закупівлі.

Правоохоронці теж перевірили цю закупівлю та виявили порушення. На думку слідства, директор компанії «Васольбудстрой» Василь Кінєв підробив декілька актів, у яких завищив вартість виконаних робіт на понад пів мільйона гривень. Наприклад, правоохоронці стверджують, що в акті виконаних робіт підприємець зазначив, що купив штучну траву на 418 500 гривень, коли її можна було купити за 288 960 гривень.

Василя Кінєва підозрюють у заволодінні бюджетних коштів та підробці документів. Якщо суд визнає чоловіка винним, то йому загрожує 5 років в’язниці із забороною займатися підприємницькою діяльністю впродовж трьох років та штраф.

Поки Болградський районний суд Одеської області обрав Василю Кінєву запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. Кінєв повинен до 17 березня 2024 року відвудувати суд за вимогою правоохоронців, не покидати Одеську область та повідомляти слідчих про зміну свого місця проживання. Також підозрюваний має здати на зберігання закордонний паспорт. 

У одеському медіа згадують, що Василь Кінєв обвинувачений у справі про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним за допомогою свого службового становища. У цьому кримінальному провадженні фігурує також інша компанія Василя Кінєва — «СГРАДАТА».

Компанії Кінєва досі отримують державні підряди на ремонти, зокрема, укриттів на Одещині.

За інформацією з аналітичної системи YouControl, ТОВ «Васольбудстрой» з’явилась на ринку у 2017 році. Заснував компанію Василь Кінєв та зараз він керує та володіє бізнесом. 

Від початку свого існування компанія підписала договорів з державним замовниками на 74,7 млн грн.

Читайте також: Лікарня у Кривому Розі купила для військових неякісні аптечки та переплатила 3,4 млн грн, — правоохоронці