Водій шкільного автобуса і мешканець села Слобода Микола Ярош розповів журналістам «Слідства.Інфо» про тортури, які над ним вчиняв 46-річний російський військовий Дмитро Маховський, уродженець Брянської області.

У Слободу, що на Чернігівщині, росіяни увійшли 5 березня. Протягом місяця мешканці села жили під окупацією і зазнавали катувань з боку військових російської армії.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Обливали розчинником, щоб підпалити: хто з російських військових знущався над мирними жителями Чернігівщини»

Микола Ярош — мешканець Слободи, якого катували росіяни

До окупації Микола відвозив мобілізованих у військкомат. Чоловік мав список з українськими військовими, який чомусь лишив у автобусі. Росіяни знайшли список і через це його забрали.

«Перевозив людей, у мене така робота. А він же так підійшов. «Да, батя, ты патриот, но я тебя должен отработать»… Росіяни змусили чоловіка залізти на броню і повезли до магазину. У магазині, за згадками Миколи, лежали мертві тіла окупантів. Це було на наступний день після того, як у село зайшли російські війська. 

Росіяни допитували чоловіка, застосовуючи тортури. «Їхній командир взяв лопату, зламав держак і давай мене бити, — пригадує чоловік. — Потім оце б’є, б’є, а тоді усі разом як налетять. Це було у самому магазині, мені показували два трупи, і казали, що це з моєї вини вони загинули».

У підозрі, яку прокуратура висунула російському військовому Дмитру Маховському, було сказано, що росіяни поливали Миколу Яроша розчинником.

«Так, «Уайт-спірит». У магазині він продавався… Наставив на мене його прямо. Я лежав, коли мене били, так він мені почав на голову лити і показувати «Знаєш, що таке?». Кажу: «Знаю», — згадує Ярош.

Чоловік розповів, що його вивели з магазину й почали погрожувати підпалити запальничкою, а тоді зачинили у сараї. 

«Ну я думав, що я з того сарайчика вже не вийду. Я ніколи не думав, що можна вціліти, вижити… Це чисто пощастило, бо міна прилетіла і розбила сарай, а я від тої воронки був у 2–3-х метрах. Це теж, як уламки не зачепили, цегла впала на мене… Я і виліз звідти», — розповідає Микола.

Нагадаємо, що 4 жовтня Офіс Генерального прокурора оприлюднив інформацію про жорстоке поводження росіян з цивільними у Слободі. Журналісти зібрали відомості про цих військових.