На Сумщині триває процес розмінування. Тут постійно трапляються випадки поранень чи загибелі місцевих мешканців через залишені окупантами розтяжки та снаряди. Про це в інтерв’ю «Слідству.Інфо» розповів Дмитро Живицький, голова обласної адміністрації.  

«До цього часу перевірки відбувалися за заявками місцевих мешканців, підприємств, органів місцевого самоврядування. Потреба дуже велика. У Тростянецькій громаді по деяких населених пунктах є настільки великі мінування по лісах та полях, що зараз вже таким «килимовим» методом йдуть та прочісують цілі поля та лісовища» — розповів журналістам Дмитро Живицький.

За словами Живицького, найбільш заміновані зони — місто Тростянець, околиці міста та населені пункти Тростянецької громади. У Тростянецькій громаді росіяни стояли найдовше, тож у місцевих населених пунктах знаходять найбільше російських снарядів. 

Багато мирних мешканців загинули на мінах та розстяжках вже після звільнення. За словами очільника Сумщини, майже щодня на території області хтось отримує травми чи гине. Часто місцеві травмуються з власної необережності або спрагу наживи. «У перший день після звільнення Тростянця місцеві бачили чоловіка, у якого на велосипеді був прив’язаний снаряд. Поміж місцевими ходять чутки, що у снарядах є цінні метали. Я боюся, що ще певний період ми будемо спостерігати, коли злітають в повітря гаражі внаслідок спроб розпиляти ці снаряди, щоб дістати нібито присутні там цінні метали» — пояснює Дмитро.

Сумська область знаходиться на самому кордоні з Росією, тож ворожі війська зайшли сюди у перший же день повномасштабного вторгнення. 

Майже вся область тим чи іншим чином постраждала від окупантів. Найбільше ж — міста Тростянець, де стояли росіяни та тероризували місцеве населення та Охтирка, де авіаударами була зруйнована частина міста. У обласному центрі Сумах внаслідок бомбардувань загинули 24 особи. 

Більше про руйнування та відбудову Сумщини читайте у нашому інтерв’ю з Дмитром Живицьким.