Громадська організація Transparency International провела дослідження щодо прозорості закупівель у секторі безпеки та оборони. Відповідно до цього, 45% українських закупівель у цій сфері були засекречені.

Дослідження Transparency International опублікували сьогодні вранці.

Воно стосується країн Центральної та Східної Європи та визначає проблеми, які, зокрема, створюють сприятливий ґрунт для корупції в регіоні. Загалом у цьому регіоні країни щороку витрачають на оборонну сферу близько 104 мільярдів доларів.

На рівень корупції у цій сфері, на думку дослідників, впливають кілька основних чинників. Це — низький рівень контролю владних органів над процесом закупівель, непрозорість самих процесів закупівель та обмеження доступу до інформації щодо закупівель в оборонному секторі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через податкові зловживання Україна втратила за рік $650 млн, — дослідження

За цими критеріями Transparency International підготувала власний «Урядовий індекс доброчесності оборони». Відтак, країною, яка приховує найбільше інформації про витрати оборонного бюджету, став Азербайджан, а «найпрозоріша» в регіоні — Латвія. У цих країнах, відповідно, дослідники визначили дуже високий та низький рівні корупції. 

Зазначимо, що рівень корупції в Україні дослідники взначили як «високий». Відповідно до дослідження, майже половина, тобто 45% усіх закупівель в оборонному секторі є засекреченими.

Нагадаємо, нещодавно центральний спортивний клуб Збройних сил України майже за 70 мільйонів гривень замовить капітальний ремонт спортивного комплексу в Києві компанії «Сучасні будівельні технології-12». Ця фірма фігурує у кримінальному провадженні правоохоронців про розтрату бюджетних грошей, яка нібито сталась у 2018 році в ході ремонту військової будівлі на Чернігівщині за 3,8 мільйона гривень. Слідчі встановили, що попри перерахування грошей у повному обсязі, роботи компанія фактично не виконала.